L’observatori d’Albanyà investiga amb la NASA planetes fora del sistema solar

0
2215

El centre alt-empordanès acumula més de 100 deteccions d’exoplanetes coneguts


Dos anys després de la seva inauguració, l’Observatori Astronòmic Albanyà s’incorpora a l’equip de seguiment TFOP SG1 de la NASA per investigar planetes fora del sistema solar. En el projecte es fan servir les dades de la nau espacial TESS.

El centre alt-empordanès acumula més de 100 deteccions d’exoplanetes coneguts. La incorporació de l’Observatori Astronòmic Albanyà al projecte TESS arriba després que aquest centre hagi fet ja dues publicacions en l’àmbit de la recerca d’exoplanetes, col·laborant amb l’Institut Leibniz d’Astrofísica de Potsdam i amb l’Observatori de Pulkovo a Sant Petersburg.
El director de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, Pere Guerra, declara: «Estem orgullosos de participar en la recerca capdavantera de planetes fora del sistema solar». Guerra afegeix que en els últims mesos han fet avenços i que han estat «refinant les capacitats de l’Observatori per convertir-lo en un actor valuós en aquest camp pioner».

PROJECTE TESS. La missió principal de TESS és descobrir 50 exoplanetes de mida semblant a la Terra durant la seva missió, amb una durada prevista de 2 anys. Aquesta missió de la NASA està liderada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i ja comença a operar, detectant planetes en estrelles visibles des de l’hemisferi nord.

ALBANYÀ. L’Observatori es va convertir en el primer campament Starlight de la península Ibèrica i el 2017 es va declarar el primer Parc Internacional de l’Estat. Per aquest motiu ha estat el primer indret del món a rebre tots dos certificats. Les instal·lacions de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona; van ser inaugurades l’estiu del 2017 i, aquest 2019, ha acollit més de 8.000 visitants.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li