L’Observatori d’Albanyà introdueix les sessions d’astronomia per a invidents

0
1649

L’astrofotògraf Juan Carlos Casado ha exposat les opcions de l’Astronomia Accessible per a persones cegues


«Es pot dir que l’astronomia és una de les branques del coneixement que més passió desperta entre els humans. I és que la inquietud per conèixer l’abast de l’Univers i la nostra posició dins d’aquest ha generat sempre molta expectació. Actualment, els avenços científics i tecnològics fan que cada vegada es tinguin més eines per aprendre i resoldre dubtes, i això inclou la divulgació i el coneixement per a persones amb discapacitats. És el cas dels invidents, que actualment ja poden gaudir de sessions d’astronomia gràcies a projectes com Astronomia Accessible, liderat per Enrique Pérez Montero, i del qual se’n va fer ressò fa uns dies l’Observatori d’Albanyà (OAA).

Durant les Jornades Conviure amb Capacitats, el president de l’Observatori d’Albanyà, Juan Carlos Casado, va ser l’encarregat de la ponència i va presentar tot un material que hi ha a l’abast per a persones invidents o amb discapacitat visual. Es tracta de models fets en impressores 3D d’astres com ara la Lluna i els planetes Mart i Venus. L’artífex d’aquest conjunt de recursos és la doctora Amelia Ortiz, de la Universitat de València, que ha desenvolupat el projecte «A Touch of the Universe». Ortiz dirigeix un grup de treball sobre Astronomia per a l’Equitat i la Inclusió de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i és coordinadora nacional de divulgació per a Espanya.

LA LLUNA A LES TEVES MANS. El material creat per Amelia Ortiz inclou models tàctils ben desenvolupats, com el de la Lluna de la Terra [a la foto]. No es tracta d’una representació topogràfica. Per exemple, els rajos dels cràters tenen relleu malgrat que la realitat no sigui aquesta. Se’n vol representar, precisament, la característica visual més important, la lluentor. D’altra banda, els casquets polars es representen totalment llisos i hi ha una T gravada al pol nord per ajudar als usuaris a orientar la Lluna. També es poden marcar amb lletres Braille les formacions de la Lluna.

Una altra tècnica a l’abast és la sonificació. Es tracta de convertir les radiacions electromagnètiques invisibles (com ones de ràdio) en sons audibles.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li