L’astrofotògraf Juan Carlos Casado ha exposat les opcions de l’Astronomia Accessible per a persones cegues
«Es pot dir que l’astronomia Ă©s una de les branques del coneixement que mĂ©s passiĂł desperta entre els humans. I Ă©s que la inquietud per conèixer l’abast de l’Univers i la nostra posiciĂł dins d’aquest ha generat sempre molta expectaciĂł. Actualment, els avenços cientĂfics i tecnològics fan que cada vegada es tinguin mĂ©s eines per aprendre i resoldre dubtes, i això inclou la divulgaciĂł i el coneixement per a persones amb discapacitats. És el cas dels invidents, que actualment ja poden gaudir de sessions d’astronomia grĂ cies a projectes com Astronomia Accessible, liderat per Enrique PĂ©rez Montero, i del qual se’n va fer ressò fa uns dies l’Observatori d’AlbanyĂ (OAA).
Durant les Jornades Conviure amb Capacitats, el president de l’Observatori d’AlbanyĂ , Juan Carlos Casado, va ser l’encarregat de la ponència i va presentar tot un material que hi ha a l’abast per a persones invidents o amb discapacitat visual. Es tracta de models fets en impressores 3D d’astres com ara la Lluna i els planetes Mart i Venus. L’artĂfex d’aquest conjunt de recursos Ă©s la doctora Amelia Ortiz, de la Universitat de València, que ha desenvolupat el projecte «A Touch of the Universe». Ortiz dirigeix un grup de treball sobre Astronomia per a l’Equitat i la InclusiĂł de la UniĂł Astronòmica Internacional (IAU) i Ă©s coordinadora nacional de divulgaciĂł per a Espanya.
LA LLUNA A LES TEVES MANS. El material creat per Amelia Ortiz inclou models tĂ ctils ben desenvolupats, com el de la Lluna de la Terra [a la foto]. No es tracta d’una representaciĂł topogrĂ fica. Per exemple, els rajos dels crĂ ters tenen relleu malgrat que la realitat no sigui aquesta. Se’n vol representar, precisament, la caracterĂstica visual mĂ©s important, la lluentor. D’altra banda, els casquets polars es representen totalment llisos i hi ha una T gravada al pol nord per ajudar als usuaris a orientar la Lluna. TambĂ© es poden marcar amb lletres Braille les formacions de la Lluna.
Una altra tècnica a l’abast és la sonificació. Es tracta de convertir les radiacions electromagnètiques invisibles (com ones de rà dio) en sons audibles.
Leave a Reply