L’Observatori d’Albanyà i els hotelers ja han tancat acords per captar astroturistes

0
1514

L’oferta alt-empordanesa s’inclou en el Club de Màrqueting de Natura i Turisme Actiu del Patronat de Turisme


 

L’estiu del 2017 va engegar a tota màquina l’activitat de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà amb un ambiciós programa d’activitats i propostes. Nou mesos després, l’oferta alt-empordanesa d’astroturisme ja forma part del Club de Màrqueting de Natura i Turisme Actiu del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava. El director de l’Observatori, Pere Guerra, assegura que ja han tancat «mitja dotzena d’acords» amb hotelers de l’Alt Empordà per captar turistes astronòmics. L’objectiu és esdevenir una «eina de territori» que «ajudi a desestacionalitzar».

El Patronat de Turisme Girona Costa Brava va presentar la setmana passada a la premsa de tot Girona i Barcelona el primer projecte d’astroturisme de les comarques gironines. L’acte es va fer conjuntament amb els directament implicats, és a dir, els representants de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà. Ara la marca turística gironina ja té una altra oferta alternativa al sol i platja.

MILERS DE VISITANTS. Des que al juliol de l’any passat l’Observatori va iniciar el seu programa, unes 4.500 persones han participat en les activitats. La proposta estrella són els xous nocturns, on es projecten les imatges del telescopi a una pantalla gegant. Entre els milers de visitants hi ha parelles que fan escapades romàntiques, apassionats de la ciència, escoles i instituts. Destaca també el gruix de turistes procedents del Japó, la Xina o Argentina que han vingut expressament a veure el cel fosc de l’Empordà. A més, l’Observatori disposa d’un enclavament ideal, ja que es troba dins de les instal·lacions del càmping Bassegoda Park. I és que l’interès astronòmic de Pere Guerra s’ha acabat convertint en una aposta troncal per al càmping. Guerra està vinculat familiarment amb les instal·lacions perquè el seu germà és el propietari del negoci. Des del càmping s’ha vist com l’aposta pel turisme astronòmic els permet arribar a un turisme amb un cert nivell tant des del punt de vista econòmic com de conscienciació amb el medi ambient i el respecte a la natura. Administrativament el càmping és a la comarca de l’Alt Empordà però pertany a l’espai natural protegit de l’Alta Garrotxa.

Pere Guerra va parlar en la presentació a la premsa del «fitxatge estrella» de l’Observatori i el seu president. Es tracta del fotògraf especialitzat en astronomia resident a l’Empordà, Juan Carlos Casado, que va comparar la iniciativa d’Albanyà amb les experiències d’observar aurores boreals des de zones àrtiques.

L’ESPAI. El primer parc internacional de Cel Fosc de la demarcació compta amb 90 quilòmetres de bosc amb escassa contaminació lumínica. L’any passat el Bassegoda Park va aconseguir la declaració internacional de la Dark Sky Association (IDA) i des del 2015 té el certificat Starlight, que està avalat per la Unesco.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li