Lluís Pujol: «Masarac és un poble bonic, acollidor i amb molt bones connexions»

0
1196

«De projectes no en falten, el que falten són subvencions, ja que recaptem poc i intentem no apujar impostos», diu l’alcalde


Com definiria el poble de Masarac a algú que no l’ha visitat mai?
Doncs diria que és un poble molt atractiu, és com un pessebre sota la muntanya. A la nit està ben il·luminat i és un poble bonic i acollidor. Té molt bones connexions, tenim Figueres a només deu quilòmetres, Peralada a tocar, la platja a 20 quilòmetres, l’Albera que ens abraça i França al costat.

Hem de parlar de Masarac, Vilarnadal i el nucli del Priorat: com és la gestió?
És complicada perquè tot el que fas a un nucli ho has de fer als altres, és a dir, tot el que fem d’obres i projectes s’ha de multiplicar per dos o per tres.

Quins punts d’interès en destacaria?
Aquí tenim molt entorn natural, hi ha diferents rutes marcades per fer a peu, i n’hi ha una que fa tota la volta a les muntanyes i a espais naturals d’aquí. També tenim un parell de fonts i dues bodegues. Una de les fonts és la dels enamorats, i expliquen que quan no hi havia aigua a les cases, tothom anava a la font i aquesta font era un punt de trobada entre nois i noies. Es diu que sempre buscaven una excusa per anar a buscar un càntir d’aigua per fer petar la xerrada, i per això se’n diu la font dels enamorats. I l’altre és un pou antic on anaven a beure tots els animals del poble i era un pou comú.

I pel que fa a elements més patrimonials, quins esmentaria?
D’esglésies, en tenim tres: tenim una parròquia petita, la de Santa Maria de l’Om de Masarac, i també l’església de Vilarnadal. Hem de destacar que aquí som territori megalític, i també vam ser terra de pas i queden molts búnquers de la guerra. Com a atractiu turístic, cal destacar que a Masarac estem molt lligats al món del vi. En l’actualitat Vilarnadal hi està menys lligat perquè queden pocs viticultors a la zona. La gent jove no es queda al poble i ara diria que només hi ha cinc o sis viticultors Abans l’oli i el vi eren les activitats econòmiques principals i avui Vilarnadal té una part de conreu de regadiu i el poble està més encarat a la ramaderia i les granges.

Com alcalde, quines diria que són les mancances dels nuclis?
Les mancances són moltes perquè no hi ha serveis d’alimentació: no tenim fleca, ni farmàcia, i la mainada va a l’escola a Sant Climent i després a Peralada. El que tenim és consultori mèdic, en tenim un a Vilarnadal i un a Masarac.

I quins projectes té l’equip de govern entre mans?
Intentem renovar el poble, feia anys que es feia, però es feia poc. Ara amb el nou equip, que ja fa més de quinze anys que hi som, hem anat cobrint les mancances que hi havia, com ara obres als carrers, passar l’enllumenat a LED, també hem adequat el local social i tenim dues associacions que se’n cuiden. I són qui organitzen els típics dinars populars i de festa com ara el Carnaval o la Calçotada, entre altres. També s’organitza la Festa de la Vellesa.

Quin diria que és el futur del poble?
Tenim moltes obres, i no ens hem deixat perdre res pel que fa a subvencions. Ara estem acabant carrers a Vilarnadal, també s’han arreglat els teulats de les esglésies, i s’han fet millores al cementiri municipal a Vilarnadal, que ja hi era però el vam adequar. També volem fer un dispensari nou a Masarac i adequarem l’ajuntament. De projectes no en falten, el que falten són subvencions, ja que recaptem poc i intentem no apujar impostos. El problema és que tenim molts de camins rurals i cada any se’ns van molts diners en el seu manteniment.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Masarac, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li