Llorenç Caballero: ‘L’Orquestra de Cadaqués té els inicis en el festival i en l’actualitat té projecció europea i internacional’

0
1532

L’Orquestra de Cadaqués celebra els trenta anys, i dimarts oferirà un concert a sa Conca i tancarà el Festival Internacional de Música de Cadaqués. Tot i néixer arran de l’esdeveniment, passades tres dècades, s’han convertit en una orquestra d’àmbit europeu


 

L’Orquestra de Cadaqués en fa trenta. Quins són els seus orígens?
Sembla que fos ahir. I es va crear ara fa trenta anys, quan hi havia un grup de músics, una sèrie de gent jove que volia fer música d’una altra manera. En aquell moment, hi havia les orquestres oficials, que oferien un lloc de treball i assajos durant tota la setmana, amb una manera determinada de treballar. I una sèrie de músics, influenciats bastant pel que passava en altres parts d’Europa, preferíem treballar amb molta més flexibilitat, implicar-nos a buscar projectes i directors diferents. Érem una iniciativa que no partia des d’una direcció de l’orquestra, sinó que partia de la part dels intèrprets.

La història de l’orquestra i el Festival de Cadaqués van indestriablement lligades.
En aquell temps, l’alcalde era en Miquel Figueras i el Festival de Cadaqués s’havia creat molt abans, l’any setanta. El festival era un dels més antics i dels pocs que hi havia a l’Empordà. I l’any 1988, es troba l’alcalde en què han començat a sortir festivals per tot arreu i per tenir un festival diferent dels altres, va tenir la idea de crear una orquestra que dinamitzés el festival i va coincidir amb la voluntat de músics d’agrupar-se d’una manera diferent.

Els intèrprets són cadaquesencs?
Tot i que la idea sorgís del festival i de l’Ajuntament, els intèrprets són de tot Europa, no hi ha ningú que sigui de Cadaqués. És una orquestra basada amb aquesta idea de ser diferent i que hi havia en altres països d’Europa. En aquell moment, érem joves músics, estudiants a països com Holanda, Bèlgica, Anglaterra, França, Alemanya, i aleshores ens coneixíem tots -perquè tocàvem a la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, que hi havia aleshores, o en d’altres europees- i amb el boca-orella vam convocar la primera orquestra.

Ara sou una orquestra independent del festival. En quins projectes treballeu?
Portem a terme onze o dotze projectes al llarg de l’any i els altres els fem en altres localitats. De fet, la majoria de projectes que fa l’Orquestra de Cadaqués són a l’estranger, ni a Catalunya ni a Espanya. Aquest any estem a Praga, Viena, Berlín, Colònia, Hamburg i fem una gira de sis concerts per Suïssa i també per França. És a dir: si en un inici era una orquestra només del Festival de Cadaqués i del poble, actualment és una orquestra amb projecció europea i internacional.

Quins temes es podran escoltar en el vostre concert del dia de santa Maria a la platja de sa Conca?
És un programa més aviat emblemàtic de l’orquestra. En primer lloc, fem un tema d’Eduard Toldrà, que es diu Vistes al mar. És una obra molt mediterrània. Després, la segona obra de la primera part serà El amor brujo, obra del compositor espanyol Manuel de Falla i que farem amb Mayte Martín. En aquest cas, amb aquesta obra actuarem amb la cantaora. Això ho hem fet altres vegades, actuar amb el que es diu mestissatge, combinant la música clàssica amb algun altre tipus de música, de gènere o intèrpret. Això permet obrir-nos a altres tipus de públic. En el cas de Mayte Martín, potser a un públic més aficionat al flamenc. I, a la segona part, fem la mateixa obra que vam fer fa 30 anys, la Simfonia núm. 40 de Mozart, molt coneguda del repertori clàssic. Per tant, tenim un compositor català, una peça de mestissatge i una de les grans obres de la música clàssica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li