Lletra i art conflueixen a l’Escorxador

0
1194

La tretzena exposiciĂł col·lectiva d’Empordoneses s’inspira en clĂ ssics literaris empordanesos


TĂ­tols de la literatura empordanesa reinterpretats per artistes plĂ stics. AixĂČ Ă©s «Despertar els clĂ ssics», la tretzena exposiciĂł col·lectiva multidisciplinĂ ria Empordoneses, que es pot visitar fins al 15 de gener a la sala d’exposicions l’Escorxador de Figueres. La mostra se suma a la celebraciĂł dels 100 anys de la biblioteca Fages de Climent, i ho fa basant-se en el treball de vint clĂ ssics empordanesos. Escriptors i escriptores escollits per una obra en concret molt rellevant, o per la seva trajectĂČria. «Va ser molt fĂ cil, de fet en varem trobar mĂ©s de vint», apunta Maria MercĂš Cuartiella, una de les comissaries, que destaca tambĂ© «la paritat natural entre homes i dones que ens vĂ rem trobar en la recerca».

TambĂ© s’ha mostrat satisfeta la directora de la Biblioteca Fages de Climent, Nati Vilanova, que afirma que «la histĂČria de la biblioteca estĂ  present aquí». Fet que es confirma repassant alguns dels escriptors de la mostra com M. Àngels Anglada, VĂ­ctor CatalĂ , Alexandre Deulofeu, Josep Pla o Montserrat Vayreda, entre d’altres.

Partint del treball d’aquests clĂ ssics literaris, vint artistes de la comarca han dissenyat una peça en un altre llenguatge: «ens interessava la diversitat creativa. A mĂ©s a mĂ©s hem demanat a vint prosistes i poetes actuals que ens en donin una visiĂł personal, des de la perspectiva del que escriu», ha explicat la comissĂ ria Pilar FarrĂ©s durant la presentaciĂł de la mostra.

El resultat Ă©s realment espectacular. En un mateix espai es troben collages, pintures, peces de tela, escultures, dibuixos, curtmetratges… Un conjunt multidisciplinari situat al voltant de la sala, amb un espai central ocupat per unes teles on hi apareixen els textos dels escriptors contemporanis.

UNA EDICIÓ DE SOMNI. A la part dreta de l’espai, just abans d’entrar al gruix de la mostra, hi ha situada una prestatgeria molt particular. A damunt hi ha vint volums on convergeix tota l’exposiciĂł. «SĂłn llibres tal com els va escriure l’autor clĂ ssic; a la portada hi apareix l’obra de l’artista i a la contraportada, el text de l’autor contemporani», explica Cuartiella. Tot i que es va plantejar la possibilitat d’impulsar-ne una reediciĂł amb aquets format, els elevats costos han fet impossible la idea. Tot i aixĂČ, aquests exemplars quedaran al fons de la biblioteca Fages de Climent, una vegada acabi la mostra.

ACTIVITATS PARAL·LELES. L’exposiciĂł tambĂ© ofereix tot un seguit de propostes anĂ logues, com ara la taula rodona del 5 de novembre a les 12 h del migdia, «Art, literatura i paisatge», amb MariĂ ngela Vilallonga i Enric Tubert, o les visites comentades per les comissĂ ries, dels dies 15 d’octubre i 18 de desembre a les 12 h del migdia, aixĂ­ com activitats educatives i familiars.

CUINAT A CASA. Totes les parts participants han volgut agrair la col·laboraciĂł tant d’institucions, ajuntament, consell comarcal, biblioteca i museu de l’EmpordĂ , com del personal i els artistes que «van enviar les obres abans de termini», explica Cuartiella. Empordoneses Ă©s per al regidor de cultura, Alfons MartĂ­nez, «un dels projectes artĂ­stics mĂ©s consolidats, i ho Ă©s grĂ cies al treball col·lectiu. Tenim artistes, tenim escriptors i el resultat Ă©s extraordinari».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li