Llers celebra la vint-i-sisena Fira de la Cirera amb prop d’una setantena de parades

0
575

Hi ha dues activitats programades, un concert dels Cantaires de Llers i una actuaciĂł dels GraLlers


Sabeu resoldre l’endevinalla «moltes dames al castell, totes vestint de vermell?» Després d’una aturada obligada per la pandèmia de la covid-19, torna l’esperada Fira de la Cirera de Llers. Aquest 2021 celebra la seva 26a edició i ho farà el diumenge, 13 de juny, durant tot el dia. La jornada temàtica està organitzada per l’entitat Amics de Llers, Cultura i Esbarjo i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llers. La presidenta de l’entitat, Rosa Comamala, destaca que enguany «serà una fira amb un format molt més petit i no hi haurà massa actuacions, com en les anteriors edicions». La presidenta afegeix que hi haurà entre seixanta i setanta parades de tota mena, com ara artesania i alimentació, i l’horari d’obertura de la fira serà de les 10 a les 19 h. No ens podem oblidar del gran punt de venda de cireres que hi haurà, com sempre, al centre neuràlgic de la fira. En aquest espai de venda de cireres de Llers, hi haurà el fruit dels productors de la zona.

LES ACTIVITATS. Dins l’entitat popular Amics de Llers Cultura i Esbarjo hi ha diferents branques culturals, explica la presidenta Comamala, és per això que les activitats que hi haurà durant el dia de la fira seran l’actuació del grup Cantaires de Llers i l’actuació dels GraLlers. La primera activitat es farà a les 12 h i la segona, a les 13 h. Cal saber que l’associació engloba la Fira de la Cirera, els Comediants de Llers (teatre), el grup de Teatre infantil, els Cantaires de Llers i els GraLlers.

LA CIRERA DE LLERS. Un dels objectius d’aquesta fira, que ja està consolidada, és promoure i donar a conèixer la cirera de Llers arreu del territori. En aquesta zona, els productors aconsegueixen un fruit de gran qualitat, ja que les condicions climàtiques i la terra on planten els cirerers són els factors primordials a l’hora de collir una cirera esclatant. Una de les varietats més comunes és la cirera Starking, considerada per alguns «la reina a Llers» per la seva dolçor i pel seu color vermell d’allò més intens.

LES PROPIETATS. La cirera és un dels fruits més esperats de l’època de la calor i conté moltes propietats nutricionals. En destaca la fructosa i la fibra, a un bloc nutricional expliquen que els hidrats de carboni de la cirera són un 12% de la seva composició; la majoria es tracta de fructosa, que és un sucre d’assimilació més lenta que la glucosa (totes les cèl·lules del cos poden utilitzar la glucosa directament), mentre que per aprofitar la fructosa, primer el fetge ha de treballar i transformar-la en glicogen, que finalment es transforma en glucosa. Per altra banda, la fibra (present en un 2%) ajuda a regular el trànsit intestinal. També contenen Vitamines C i A: a 100 grams de cireres hi ha un 12% de la quantitat diària recomanada de vitamina C, que és essencial per al bon funcionament de l’organisme, ja que intervé en moltes reaccions metabòliques. D’altra banda, contenen provitamina A, que és necessària per al bon estat de la retina i la pell. I també potassi i calci, minerals imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i evita les rampes a les extremitats. A més, intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de la cèl·lula. El calci és el mineral més abundant del cos i té la funció principal d’ajudar a construir i a mantenir ossos i dents, alhora que intervé en els processos de coagulació sanguínia. I finalment, les cireres tenen moltes propietats antioxidants, com flavonoides (sobretot del grup dels antocians), polifenols i àcid elàgic. Totes aquestes substàncies contribueixen a prevenir l’activitat negativa dels radicals lliures que donen lloc a l’envelliment de l’organisme, i tenen un efecte antisèptic que ajuda a combatre infeccions.

La informació detallada de la Fira de la Cirera de Llers i el cartell d’aquesta edició es pot consultar a la pàgina web de l’Ajuntament. I la resposta de l’endevinalla és, òbviament, les cireres.


 * Pots consultar el cartell de la fira, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li