Llançà pot deixar de córrer

0
1524

Discrepàncies entre l’Ajuntament i la Unió Excursionista Llançanenca al voltant de l’antic edifici del parc de bombers


Si no hi ha un gir de guió ara per ara molt improbable, la Unió Excursionista Llançanenca (UELL) deixarà de celebrar tres de les curses icòniques del territori alt-empordanès: la Mitja Marató de l’Albera, les 24 hores del Cap de Creus, cursa puntuable pel Campionat de Catalunya, i la Nocturna del Cap de Creus.

Així ho va subratllar l’entitat diumenge en un comunicat, on apuntava que enguany es farà la 16a, «i darrera», Marxa de Resistència de les 24 hores del Cap de Creus, un adeu que vindrà acompanyat «juntament amb altres proves que organitza» l’entitat.

L’ORIGEN DEL CONFLICTE. El motiu de la futura cancel·lació de les proves l’hem de situar a l’antic edifici del parc de bombers, cedit per l’Ajuntament a diverses entitats: la mateixa UELL, l’AMPA Pompeu Fabra, els Amics del Rocío i Creu Roja Llançà, així com la base del servei de Ràdio Emergències de Llançà. Recentment, l’alcalde de Llançà, Francesc Guisset, va comunicar a l’entitat excursionista que s’està estudiant «una proposta inicial del sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per ubicar en una part de l’immoble la base operativa d’assistència d’emergències mèdiques 24 hores». És precisament aquest punt el que ha esdevingut el detonant de les discrepàncies.

Tal com va detallar el president de la UELL, Josep Burgueño, en la darrera instància registrada, a 3 de febrer, amb motiu de la celebració de l’Assemblea General Extraordinària de l’entitat del passat 1 de febrer –en la qual va assistir el mateix alcalde–, la UELL va decidir per unanimitat «cancel·lar les marxes, concedint a l’Ajuntament una pròrroga de temps, fins al proper dijous al migdia, per respondre al present escrit, deixant clar que no volem compartir el nostre actual espai dins l’Hotel d’Entitats amb el SEM, com a condició sine qua non per continuar fent les dites marxes populars». En aquest sentit, l’entitat subratllava que «l’assistència sanitària dels veïns és del tot prioritària», però al·legava que amb la cessió d’una part de l’edifici al SEM «no queda espai suficient per a la bona organització de les curses i la resta d’activitats de la UELL», i remarcava que hi ha altres alternatives d’ubicació, reconegudes pel mateix Guisset. «L’equip de govern no ha donat resposta a la nostra reubicació, no tenim cap garantia», va apuntar la UELL en el comunicat de diumenge.

La resposta del batlle no es va fer esperar. En aquest sentit, Guisset, en un altre comunicat, insistia a l’entitat que l’estudi del SEM es troba en una «fase molt inicial», i definia la possible cancel·lació de les proves com una decisió «dràstica i fulminant». «Vaig rebre amb estupefacció, tristesa i alhora decepció, la imposició per part de la UELL a l’Ajuntament de Llançà, és a dir, al poble de Llançà, que en el cas que l’Ajuntament acordés, finalment, que en el citat immoble de titularitat municipal hi pogués tenir en una part la seva base el SEM es cancel·larien definitivament les referides edicions», explicava a la nota.

En aquesta missiva, Guisset accentuava que és a l’Ajuntament a «qui li correspon decidir si finalment s’autoritza la ubicació –del SEM– en una part de l’immoble o, en el seu cas, altres associacions o entitats al servei i en benefici del poble de Llançà». El batlle, a més, comunicava a l’entitat que «enguany la UELL podrà disposar en la seva totalitat de tota la planta baixa de l’edifici i de l’espai necessari a la planta pis, tal com n’ha pogut gaudir en les darreres edicions».

UN PAS ENDAVANT. L’estira-i-arronsa ja ve de lluny. Així, la UELL porta denunciant des del mes de juny problemes amb el subministrament elèctric a l’edifici. De fet, l’entitat recorda que durant la Mitja Marató de l’Albera del passat mes de gener (activitat que va penjar d’un fil precisament pels problemes amb la llum) es va haver de recórrer a un grup electrogen per tirar-la endavant.

Sembla, però, que aquest assumpte s’ha resolt. Així ho va comunicar Guisset a la passada assemblea de principis de febrer, quan va informar als socis i voluntaris de la UELL que l’Ajuntament els garantia «el subministrament elèctric». Una bona notícia que, malgrat tot, sembla que no serà suficient.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li