Llançà es rebel·la contra la inseguretat i reclama l’expulsió de diversos ocupes

0
1165

Els veïns acusen alguns joves que s’han instal·lat il·legalment en segones residències de diversos delictes i actes incívics


 

Setmana de mobilitzacions per reclamar que s’actuï contra l’augment de la inseguretat que ha patit Llançà en els darrers 15 dies. Centenars de veïns han liderat diverses manifestacions per reclamar l’expulsió d’un grup d’ocupes a qui acusen de delictes i conductes incíviques.

Les protestes arriben després que s’hagi detectat un repunt de robatoris en domicilis. Els delinqüents hi accedeixen de nit, grimpant per la façana, mentre els inquilins dormen a dins. Uns fets que l’alcalde, Francesc Guisset, atribueix en part a aquests ocupes (de qui diu que són «joves, que podrien ser exMENAs»), però també a lladres més experimentats que aprofiten els pocs controls ferroviaris per accedir al municipi amb tren, en el que ja s’ha convertit un problema cíclic de cada estiu. A més, Guisset afegeix que els ocupes també «actuen a comerços, s’encaren amb els veïns i els desafien fent gestos grollers», i això «provoca més indignació al poble».

Per tot això, dilluns (dia 22) al vespre un grup de veïns es va citar a davant de l’Ajuntament. La convocatòria es va fer a través de les xarxes socials i va reunir unes 150 persones, que van increpar les autoritats pel que consideren «inacció». Mentre protestaven, tres dels ocupes van passar per la zona, i els manifestants es van enfurismar i van decidir desplaçar-se fins al carrer Reina Fabiola, on viuen. Allà també els van reprendre fins al punt que els Mossos es van haver d’endur alguns dels joves escortats.

L’AJUNTAMENT ES REIVINDICA. Just després de les mobilitzacions, l’alcalde va assegurar que l’Ajuntament ja feia uns dies que havia advertit les autoritats que es podia arribar a aquesta situació. Guisset va fer una crida a la calma, però també va admetre una «vinculació» entre el clima d’inseguretat i la presència dels ocupes, i va reclamar més pressió policial per evitar que hi pugui haver una «reacció violenta». «Fa dues setmanes que demano reforços als Mossos d’Esquadra i a les forces de seguretat de l’Estat», va assegurar, tot esclarint que amb els reforços d’aquests dies «no n’hi ha prou».

ACUSACIONS DE RACISME I TALL DE l’N-260. Les manifestacions i la definició que va fer l’alcalde dels ocupes van generar diverses crítiques d’entitats com l’Espai Antiracista, el Moviment Antiracista Figueres, La Forja-Alt Empordà o el grup municipal d’ERC de Llançà. Els veïns, però, van negar qualsevol motivació racista. I l’endemà es van tornar a mobilitzar.

Dimarts, una cinquantena de veïns es van retrobar a davant de l’Ajuntament i, d’allà, entonant que «no és racisme, és seguretat», es van desplaçar fins a l’N-260. Van tallar la via durant una hora, entre les vuit i les nou del vespre, fet que va generar llargues cues i retencions. Això va provocar que diversos conductors protagonitzessin més escenes de tensió. I no només hi va haver crits, sinó que un fins i tot va esgrimir una navalla contra un dels manifestants.

OCUPA DETINGUT. Mentrestant, dimarts al migdia els Mossos van detenir un dels ocupes. És un jove de 19 anys i nacionalitat marroquina que va protagonitzar una baralla amb l’habitant d’un altre pis ocupat. Com que des de la nit anterior hi havia dues patrulles que vigilaven els carrers Reina Fabiola i Fluvià, en sentir aldarulls els agents van pujar al pis per separar els implicats. I va ser aleshores quan, segons la policia, el jove es va resistir i els va agredir.

EL CONSELLER BUCH INTERVÉ. Coneixedor dels aldarulls, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va dirigir dimecres un missatge als veïns. «Qui vetlla per la seguretat és la policia, no la ciutadania», els va dir, i alhora llançava una alerta: «Per tant, que cap ciutadà pretengui agafar el lideratge o prendre la força de la seva mà per fer qualsevol activitat, perquè a la vegada serà denunciat també pels cossos policials». El conseller va indicar que no només cal actuar des de l’òptica policial, sinó també des de la social i la legal, admetent així que cal canviar la llei per castigar la multireincidència amb presó. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li