L’insecte més buscat, vist a Avinyonet

0
781

Feia set anys que no es localitzava cap exemplar de llagosta plegamans, una espècie en perill d’extinció i l’insecte més gran d’Europa


Emoció per la troballa entre els amants i aficionats a la fauna salvatge. Fa pocs dies s’ha deixat veure a l’Alt Empordà una espècie molt rara d’ortòpter. És l’anomenada llagosta plegamans, precisament l’únic ortòpter carnívor del qual es té coneixement i que està considerat el més gran d’Europa.

El valor de les imatges recents i de la seva localització rau en el fet que es tracta d’una espècie en perill d’extinció a Europa i que feia uns set anys que no es veia a Catalunya. A més de tot això, l’espècie s’ha situat sovint a la zona del Cap de Creus. Allà es van veure els darrers exemplars fa anys i crida l’atenció que ara s’ha trobat una llagosta plegamans, en plena Garriga d’Empordà, i més concretament al terme municipal d’Avinyonet de Puigventós.

Un aficionat a la fauna salvatge va veure la llagosta fa uns dies i va contactar de seguida amb Joan Ventura, expert en ortòpters i membre del grup Antaxius.

Confirmat que es tractava de l’insecte més buscat o més car de veure, la notícia ha començat a difondre’s entre la comunitat científica i la resta d’aficionats. Alguns fins i tot declaraven: «No tot està perdut» i afegien que totes les cites de la llagosta plegamans són del Cap de Creus, «tret d’una de fa molts anys també a l’Empordà, a Delfià».

Entre les característiques que fan singular aquesta llagosta destaca la mida: fa uns 12 centímetres o més. I és per aquestes dimensions que es considera l’insecte més gran del continent. A més, és l’unic ortòpter carnívor, malgrat ser parent molt pròxim de grills i saltamartins. La llagosta plegamans menja altres llagostes més petites. En la seva espècie només hi ha femelles i no necessiten fecundació per reproduir-se, però els ous no eclosionen en entorns desfavorables. A Catalunya, aquest ortòpter està catalogat com a espècie vulnerable.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li