L’impacte del busseig al nostre mar

0
566

Els centres turístics i subaquàtics posen en marxa un projecte d’eines pedagògiques per preservar l’hàbitat marí


Cada cop són més els centres d’immersió que aposten per divulgar la importància del medi marí als seus clients i usuaris a través de briefings previs les activitats. Amb l’objectiu de crear unes eines «comunes», l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, amb el suport del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) i el cofinançament del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), ha impulsat el projecte Eines d’ecoguiatge per descobrir, promoure i conservar els hàbitats marins i d’interès pesquer de la Costa Brava.

A la pràctica, es tracta de kits o de les anomenades maletes pedagògiques que a través de vídeos, guies i fitxes ofereixen elements als centres per descobrir el medi als seus usuaris i, alhora, llançar un missatge de bones pràctiques per a la seva preservació. Així, a més, el projecte busca «minimitzar» l’impacte que les activitats com el busseig, però també d’altres com el respirador de superfície tenen en les espècies i hàbitats marins.

LA DIFUSIÓ. El responsable de l’entitat Bufalvent.net encarregat de l’elaboració del material, Xevi Munill, detalla que la iniciativa vol «ajudar» els centres de busseig a fer divulgació des del «respecte» pel medi. «És també una forma d’acompanyar la gent en la visita d’aquests espais», detalla. A banda del material previ i consultable en línia, també hi ha fitxes submergibles que es poden utilitzar durant la realització d’activitats.

EFECTES DE LA COVID. Munill destaca que en els darrers temps, també arran de la pandèmia, s’ha desvetllat una «nova realitat» en què la gent ja no busca només l’experiència «d’anar a la platja» sinó també fer activitats més «respectuoses» amb el medi ambient.

El projecte, en què participen gairebé una quarantena de centres del litoral gironí, es complementa amb xerrades-taller en diferents instituts de secundària costaners.Les maletes pedagògiques i tot el seu material s’està repartint pels diferents centres de busseig adherits a la iniciativa. Una acció que abasta el litoral des de Portbou fins a Blanes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li