Limfedema, els efectes secundaris

0
1012

Montserrat Gironès és fisioterapeuta del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Clínic de Barcelona, membre de la Comissió d’Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives del CFC i coordinadora de (gAmis) Grup d’Ajuda de Mama i Salut, una associació vinculada a l’Hospital Clínic de Barcelona creada l’any 2000 per un grup de dones afectades de càncer de mama. Totes les seves accions van dirigides a fomentar el suport mutu entre les associades, l’intercanvi d’experiències i la millora de la informació sobre la patologia, ajudant les afectades des de diversos àmbits. Gironès serà l’encarregada d’impartir el divendres 19 de setembre a les 7 de la tarda la conferència “Prevenció del limfedema”, organitzada pel Grup Iris, l’Associació d’Empordaneses Afectades de Càncer de Mama, entitat que amb un any de vida ja té entre 50 i 60 socis. “La nostra tasca és tractar de donar suport anímic i afectiu a les dones que per primera vegada s’enfronten a aquesta lluita inesperada per encarar de la millor manera possible el llarg procés que comença quan, mèdicament, s’inicia l’actuació contra el càncer”, ha indicat la presidenta de l’entitat, Lídia Albert, tot afegint: “També a les que una vegada finalitzada aquesta primera etapa i donat que aquest diagnòstic les acompanyarà tota la vida, continuen lligades al procés de curació tant físic com emocional. Es tracta d’ajudar-les a viure el dia a dia”. Entre les actuacions que porten a terme des de l’Associació hi ha la d’oferir suport psicològic amb trobades de grup, on es fan teràpies de grup amb una psicòloga especialitzada; promoure tallers de creixement personal; fer activitats culturals i sortides i realitzar conferències i cursos formatius. “El Grup Iris neix del desig de poder compartir la nostra experiència adquirida durant el procés de tractament de la malaltia amb altres dones afectades. Es tracta d’un grup heterogeni de dones afectades, en relació a activitats, condició social, edats -fluctuen entre els 28 i els 70 anys- pensaments polítics, nivells d’estudis i integració o no al mercat laboral… El que ens iguala és la mateixa inquietud: sobreviure al càncer”, ha explicat Lídia Albert.

conferència. El limfedema és un efecte secundari del tractament del càncer de mama, que afecta la qualitat de vida de les pacients i que consisteix en l’edema (inflor) de l’extremitat superior afectada, que pot adquirir caràcter crònic, i que afecta una de cada quatre dones amb càncer de mama. Aquest trastorn té, a més, l’agreujant de ser socialment invisible.
Clàssicament, el tractament del limfedema s’iniciava quan ja s’havia manifestat l’edema a l’extremitat superior o quan es deixava de tenir funcionalitat a l’espatlla, la qual cosa donava poc marge per a una recuperació adequada. Des del 1997, i amb l’objectiu de prevenir el limfedema i les possibles complicacions a l’espatlla a les pacients operades de càncer de mama després de la cirurgia axil·lar, el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Clínic porta a terme un protocol de prevenció que ofereix a les pacients uns exercicis adients per a prevenir aquestes patologies. Aquest programa està a càrrec de Montserrat Gironès. L’objectiu és procurar a les pacients, no tant sols la curació del càncer de mama sinó també una bona qualitat de vida.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li