L’IBI s’incrementarà un 2,1% l’any que ve per actualitzar-lo amb l’IPC

0
999

Els canvis dels impostos i taxes també preveuen un gravamen superior per a grans espais comercials, magatzems i oficines, que afectarà uns 300 immobles


Figueres actualitzarà l’impost sobre béns immobles (IBI) amb l’IPC, amb un increment del 2,1%, i gravarà més els grans espais comercials, magatzems, oficines i indústries a partir de l’any que ve. L’equip de govern (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) ho va aprovar per ple amb els vots en contra de Junts per Figueres i Cs, i l’abstenció dels tres regidors no adscrits.

La modificació de les ordenances preveu per als immobles utilitzats com a magatzems, aparcaments o comerços amb un valor cadastral d’un mínim de 200.000 euros; els industrials amb un valor d’almenys 500.000 euros i les oficines amb un valor cadastral de 400.000 euros, un tipus de gravamen superior. El govern municipal calcula que afectarà uns 300 immobles. L’increment de l’IBI es tradueix en un tipus de gravamen que passarà del 0,84% en les finques urbanes al 0,86% i en les rústiques, del 0,71% al 0,73%.

La regidora d’Hisenda, Maria Gratacós va argumentar que «la mesura es pren per equiparar els ingressos i la despesa pública i contrarestar la pèrdua de poder adquisitiu». L’oposició, en canvi, va carregar contra l’increment. Jordi Masquef (Junts per Figueres) va dir que no era el moment més «idoni per fer pagar més les economies domèstiques». També va alertar que la mesura pot propiciar que més gent marxi a viure a pobles de l’entorn, que «dimiteixi de Figueres». El portaveu de Cs, Héctor Amelló, va afirmar que Figueres s’està convertint en un infern fiscal.

RENOVABLES. D’altra banda, la modificació de les ordenances també preveu bonificacions de l’IBI de fins al 50% per als propietaris que facin obres als seus habitatges per instal·lar-hi sistemes d’aprofitament elèctric de l’energia solar o per a aquells que comptin amb certificats energètics. Pel que fa a l’impost sobre activitats econòmiques, es preveu una bonificació del 30% de la quota a les empreses que hagin augmentat el nombre de treballadors amb contracte indefinit en «un mínim del 20%». I del 50% per a aquelles que utilitzin o produeixin energia a partir d’instal·lacions per a l’aprofitament d’energies renovables. També es bonificarà un 75% la quota de l’impost sobre vehicles elèctrics de tracció mecànica als titulars de vehicles de zero emissions de CO2. Les ordenances preveuen, a més, una bonificació del 95% sobre la quota de l’impost de construccions a les instal·lacions voluntàries de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia social, d’acord amb les normes urbanístiques vigents, entre d’altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li