L’hospital figuerenc millora les condicions sanitàries d’un dispensari del Senegal

0
1599

Dues cooperants s’han desplaçat fins a Thillé Boubacar per formar en esterilització, higiene i reanimació neonatal


 

Els dijous se celebra el mercat setmanal a Figueres. A la localitat senegalesa de Thillé Boubacar –a 3.338 quilòmetres de distància en línia recta–, també. Avui aquestes dues poblacions tenen un vincle molt més profund que aquesta circumstància anecdòtica. Salut Empordà Cooperació (SEC), l’ONG vinculada a la Fundació Salut Empordà (FSE), ha participat durant 15 dies en un projecte de salut comunitària en aquest municipi situat al nord del país. La iniciativa va sorgir arran d’una demanda de l’Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal de Figueres, formada per senegalesos establerts a l’Alt Empordà.

Aquest poblat té uns 7.700 habitants fixes, però els dies de mercat arriba a superar els 10.000, procedents de la seva rodalia. Tots ells són potencials usuaris d’un consultori de salut que ofereix els serveis sanitaris bàsics a aquesta població i disposa també d’atenció a les dones en edat reproductiva i de campanyes de vacunació. Els vincles entre els senegalesos residents a la comarca i aquella comunitat han fet possible portar-hi millores sanitàries des de l’hospital de Figueres, tant en material com en formació adreçada als professionals que se n’ocupen i que són un infermer, una llevadora, dues auxiliars d’infermeria, tres auxiliars de llevadora i una netejadora.

El passat mes d’agost una delegació de dos membres del SEC, formada per Xavier Punset i Júlia Figueres, juntament amb representants de l’associació figuerenca, es van traslladar fins a Thillé Boubacar per comprovar l’arribada d’equipament hospitalari procedent de la FSE, que era obsolet però que es trobava en bones condicions. Paral·lelament, en contactar amb el personal del dispensari, es va evidenciar la necessitat de fer-los formació.

ACTUACIONS CONCRETES. El passat mes de febrer, amb l’objectiu de donar resposta a aquesta necessitat, es van desplaçar fins al Senegal una llevadora de la FSE, Vittoria Casullo, i una infermera de l’Equip d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut a Figueres, la cooperadora externa Pilar Grau. Per espai d’un parell de setmanes, aquestes dues professionals sanitàries van oferir formació en qüestions relacionades amb la reanimació neonatal, el funcionament d’un Autoclau –una màquina per esterilitzar amb vapor d’aigua finançada per l’Ajuntament de Figueres–, el rentatge de mans i els circuits que fan els pacients al dispensari.

«La nostra intenció, amb aquesta activitat formativa, era millorar la qualitat de vida dels professionals i dels usuaris d’aquest lloc que vol passar de dispensari a centre de salut. Durant aquestes dues setmanes vam fer, en primer lloc, una valoració inicial del funcionament i immediatament, després de contactar amb l’autoritat local, es van elaborar un conjunt de pautes per tal de millorar les condicions higièniques, la gestió dels residus i com afrontar la problemàtica de la manca d’aigua –no tenen subministrament de quatre a sis hores diàries–, entre altres qüestions», explica Casullo.

La llevadora de la FSE explica que «amb la Pilar Grau vam ensenyar-los el funcionament i el manteniment de l’Autoclau, com es realitzava la correcta neteja dels instruments, quins eren els principis bàsics de l’esterilització, la importància que té una correcta higiene de mans i afavorir solucions pràctiques per a la manca d’aigua. Quant a la gestió de residus, vam considerar que estava prou ben feta, ja que es triava el material contaminant i es disposava de contenidors de seguretat, però tot anava a parar al mateix espai, amb un dèficit de tancament. En aquest sentit els vam oferir pautes per reduir el risc i els sensibilitzàrem en temes de contaminació. Finalment vam formar-los en qüestions de reanimació neonatal, concretament en la recollida de dades, el funcionament del material i la disponibilitat de fàrmacs».

A partir d’aquesta acció, Casullo i Grau, conjuntament amb la resta de membres del SEC i l’Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal de Figueres, faran controls per assegurar-se que el personal del consultori segueix els protocols que se’ls ha ensenyat. En el cas que sigui afirmatiu, el SEC estudiarà l’opció de fer un viatge d’avaluació final en què també els facilitarà un ecògraf. «També volem ampliar el projecte de col·laboració amb ells en qüestions de laboratori i hospitalització si es passa a ser un dispensari», assenyalen.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li