L’hospital estrena un aparell per determinar els tipus d’asma

0
1517

Els pacients ja no s’han de desplaçar a Barcelona per analitzar el seu esput i així poder rebre un tractament personalitzat


La Unitat de Pneumologia de l’hospital de Figueres realitza des de fa tres mesos la prova diagnòstica d’esput induït a pacients que pateixen asma greu. Es tracta d’un calibratge que permet determinar amb exactitud quin tipus d’asma té cada malalt per així poder orientar millor el tractament. Fins ara la prova només es podia fer a Barcelona.

Per dur a terme aquesta tècnica, que dura una hora, el pacient ha d’inhalar una substància que facilita l’obtenció d’una mostra d’esput procedent de la via aèria central, és a dir, que afavoreix que la persona expectori la mucositat que ve directament del pulmó. La mostra es processa al Servei d’Anatomia Patològica del centre, i en 48 hores ja se sap quin tipus d’inflamació té el pacient. Es preveu que cada any la Unitat farà una cinquantena de proves com aquesta.

A més de permetre administrar el medicament més idoni per a cada malalt i millorar-ne l’eficàcia, aquesta anàlisi representarà un estalvi econòmic a llarg termini, sobretot tenint en compte que alguns dels tractaments per a l’asma greu tenen un cost elevat i ara només s’hauran de receptar si és del tot necessari.

D’altra banda, des d’aquesta setmana la Unitat de Pneumologia també disposa d’un nou aparell per realitzar proves de funció respiratòria. En aquest cas, l’objectiu és mesurar la capacitat pulmonar dels pacients amb malalties respiratòries d’una manera més precisa. I els valors obtinguts també ajuden a fer un diagnòstic del malalt i a administrar el tractament més acurat, i incrementar així la qualitat de vida de la persona. Fins ara els pacients que requerien aquesta prova es derivaven a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li