L’Hora del Poble: Vilamaniscle

0
1313

L’alcalde de la població defineix el poble com un entorn de gran valor paisatgístic. De fet, no disposa de massa patrimoni arqueològic o patrimonial, més enllà del gran tresor de natura i espai ambiental. Tot i això, el batlle demana tant a les administracions públiques com a les empreses privades que hi desenvolupin activitat econòmica per no convertir-se en un poble dormitori o una urbanització rural


 

Vilamaniscle és un dels pobles més petits de l’Alt Empordà. Com bé diuen, però, al pot petit hi ha la bona confitura: el poble és un dels entorns naturals i paisatgístics de referència de la comarca. És considerat el balcó de l’Empordà, ja que té una de les vistes més privilegiades del territori des de mar fins a muntanya. Actualment al poble hi viuen poc més de dues-centes persones, tot i que la població ha estat tradicionalment escassa i ha seguit l’evolució normal d’un poble rural. Una tradició que no es vol perdre, ja que l’atractiu de Vilamaniscle és precisament això: «la tranquil·litat i comoditat d’un poble que vol ser poble», tal com explica l’alcalde, Mon Bonaterra.

TERRA VINÍCOLA. Des de sempre, Vilamaniscle ha seguit la tradició vitivinícola, ja que disposa d’un ampli entorn de vinyes i alguns cellers. Antigament hi havia la Cooperativa Agrícola de Vilamaniscle, avui dia fora de servei,i els vins de Vilamaniscle segueixen tenint molta anomenada en l’àmbit vitivinícola.

El fet d’estar situat a la falda de l’Albera fa que la població estigui molt arrelada a la natura i al medi ambient. De fet, un altre dels objectius del municipi és preservar el seu caràcter rural i mantenir intacta la seva fisonomia. El terme de Vilamaniscle s’estén pels contraforts sud-orientals de la serra de l’Albera que enllacen amb la serra de Rodes, també anomenada serra de la Baga d’en Ferran, de 332 m d’altitud. Aquest és el punt més alt i forma la divisòria amb el terme de Llançà, a llevant.

El poble està abraçat per diferents parcs naturals, com hem dit, és a tocar de l’Albera, Paratge Natural d’Interès Nacional: a només quinze minuts; i també hi ha el Parc Natural del Cap de Creus i el dels Aiguamolls de l’Empordà ben a prop. És per aquesta raó que qui passeja pel seu entorn natural pot trobar-hi exemplars en llibertat de la tortuga de l’Albera, actualment protegida i en perill d’extinció. També és bastant comú trobar altres animalons de la zona alt-empordanesa, com ara cabirols, teixons, guilles i senglars. 


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Vilamaniscle, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li