L’Hora del Poble: Pont de Molins

0
1015

El poble ha recuperat una de les seves joies patrimonials: Santa Maria del Roure


L’autor Carles Fages de Climent va escriure: «la comtessa sap camins, coneix els guals de la Muga i cull a Pont de Molins clavells i matafaluga». I aquestes paraules defineixen el poble de Pont de Molins, un municipi situat a la vall mitjana de la Muga i amb una extensió de 8,63 km2 de natura, patrimoni i cultura. El poble limita amb els municipis de Biure, Boadella i les Escaules, Llers i Cabanes, i en destaca un terreny planer al costat del riu i més muntanyós a la vessant de la serra dels Tramonts. Cal destacar que el terme municipal abraça la urbanització dels Cellers i també diferents masies de l’entorn. El pas del riu la Muga és un dels atractius del poble: de fet, el pont vell conserva una part de l’estructura de tres arcades, que datada del segle XVIII.

Antigament el nucli era Molins (conegut també per Molins de Dalt), un petit nucli de població a només 1 km de Pont de Molins, i és on es troba l’església parroquial de Sant Sebastià de Molins. Pel que fa a la seva història, Molins es troba per primera vegada en documents del segle X, i era possessió de Sant Pere de Rodes. És per això que un altre dels atractius actuals és el castell de Molins, antigament era una de les onze fortificacions del terme del castell de Llers i va ser un lloc de defensa de la frontera entre el comtat de Besalú, del qual en formava part, i el d’Empúries.

SANTA MARIA DEL ROURE. A banda del patrimoni ja esmentat, una de les joies del municipi és el monestir i santuari de Santa Maria del Roure. Es tracta d’una canònica del segle XI o primers del XII que ha recuperat l’actual govern de Pont de Molins després de més d’una dècada de treballs de condicionament i rehabilitació. Aquest espai estava pràcticament en ruïnes a causa de la batalla de la Guerra Gran de 1794. En l’actualitat, l’antiga canònica agustiniana de Santa Maria del Roure està rehabilitada i es pot visitar. També s’utilitza per a activitats culturals i ja s’hi ha enregistrat alguna pel·lícula. A les pàgines següents detallarem més curiositats del municipi amb una entrevista a l’alcalde.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li