L’Hora del Poble: Mollet de Peralada

0
1148

Mollet de Peralada està documentat des del 944, però llavors va rebre el nom de Moleto


El municipi de Mollet de Peralada està situat entre les poblacions d’Espolla i Rabós d’Empordà (al nord), Garriguella (a l’est), Peralada (al sud), Masarac (a l’oest) i a l’esquena, la serra de l’Albera. El poble de Mollet de Peralada està a només quinze minuts en cotxe de la capital de l’Alt Empordà, Figueres.

LA HISTÒRIA. Una de les curiositats de la població és que ha tingut diferents noms. Mollet de Peralada està documentat des del 944, però llavors va rebre el nom de Moleto. Durant molts anys en tenien la possessió el monestir de Quirze de Colera i el monestir de Santa Maria de Vilabertran. No va ser fins l’any 1933 que va rebre el nom de Mollet d’Empordà, que era el nom oficial dels nomenclàtors de la Generalitat de Catalunya. I finalment, a través d’un referèndum es va decidir mantenir el nom actual de Mollet de Peralada.

L’ECONOMIA. La població, que està situada entre vinyes, antigament vivia de l’elaboració del vi i també dels conreus. Amb l’arribada de la plaga de la fil·loxera, però, va haver-hi un èxode rural cap a zones més industrialitzades. Aquest moviment socioeconòmic i demogràfic va provocar una caiguda en el creixement de la població i l’economia. Tot i això, amb els anys es va anar recuperant el sector, i el 1954 es va fundar la Cooperativa vitivinícola de Mollet de Peralada. Era un dels punts d’embotellament dels vins Denominació d’Origen Empordà. Malauradament, la cooperativa, a dia d’avui, està tancada.

L’ACTUALITAT. La tradició vitivinícola continua present amb els cellers de La Vinyeta i Roig Parals. Cal destacar també que el municipi és conegut pels seus dos restaurants: Ca la Maria i la Reina de Portlligat. I per les cases rurals i hotels amb encant que hi ha, com ara l’hotel i restaurant Mas Renart. En l’actualitat, Mollet és un poble tranquil, amb poca població i d’aquí a poc temps amb bona connexió a Internet, tot i que una de les principals preocupacions és el relleu generacional.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li