L’Hora del Poble: Masarac

0
1219

El poble el trobem citat per primera vegada l’any 944 amb el nom de ‘Maseracho’


L’escriptora empordanesa Montserrat Vayreda escrivia el següent poema acròstic sobre el poble:

Masarac del Priorat?
AixĂ­ ja sabem on som,
Santa Maria de l’Om
Aprop teu ens ha portat,
Riera Anyet color de plom…
Adéu poble empujolat,
Com sempre veure’t és grat.

I com no podia ser d’altra manera, també en va escriure un sobre Vilarnadal, i també un poema sobre l’església de la Mare de Déu de l’Om de Masarac: tots recollits al llibre Alt Empordà, passat i present dels seus pobles que va editar amb Lluís Roura.

EL POBLE AVUI. Masarac es troba al centre-nord de la comarca i té una extensió d’uns 12 km2. Cal destacar que el poble de Masarac és el cap de municipi, però també en depèn el veïnat del Priorat i el poble agregat de Vilarnadal. És a dir, hi ha tres nuclis de població. El poble està envoltat de natura i es troba als peus de la serra dels Aspres i també dels contraforts de l’Albera. El nucli antic de Masarac és un conjunt rural d’arquitectura popular amb diferents edificis bastits entre el segle XVII i la primera meitat del XIX. Pel que fa al veïnat del Priorat, està format per quatre masies escampades i l’església de Santa Maria de l’Om. El nucli de Vilarnadal està situat a la vall de la riera de Vilarnadal, prop d’unes fonts que desgranarem a la següent pàgina. Es tracta d’un poblet fet de cases i masies dels segles XVI al XVIII. Un dels patrimonis d’aquest nucli és l’església de Sant Pere de Vilarnadal. No ens podem oblidar, però, que a Vilarnadal hi ha un castell d’època. Està situat dalt d’un turó, a uns dos quilòmetres de Masarac. Va ser transformat en masia, tot i que encara conserva alguns records de la construcció original.

EN LA HISTÒRIA. El trobem citat per primera vegada l’any 944 i amb el nom de Maseracho. El poble sempre ha tingut la seva activitat econòmica lligada al món agrícola i pertany a l’àrea del conreu de la vinya i oli de l’Alt Empordà.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Masarac, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li