L’Hora del Poble: Llers

0
1053

És un dels pobles de l’Alt EmpordĂ  amb mĂ©s patrimoni histĂČric i paisatgĂ­stic de la comarca


El poemari mĂ©s conegut de Llers Ă©s el de Carles Fages de Climent i Salvador DalĂ­, Les bruixes de Llers, publicat el 1924. PerĂČ Montserrat Vayreda, dedica el segĂŒent poema acrĂČstic a la poblaciĂł, dins el volum L’Alt EmpordĂ , passat i present dels seus pobles:

Llers dels bruixots i bruixes,
Llers mai fa res al revés,
Escassament cull maduixes,
Recull fruit dels cirerers.
Set castells tingué, ni un més.

Llers Ă©s un dels pobles de l’Alt EmpordĂ  amb mĂ©s patrimoni histĂČric i paisatgĂ­stic de la comarca. TĂ© un terme municipal de fins a de 21,28 km2 i estĂ  situat al nord-oest de la ciutat de Figueres, al sector que hi ha entre la plana fluvial empordanesa i els primers contraforts prepirinencs. Els lĂ­mits del terme municipal es reparteixen de la segĂŒent manera: al nord amb Pont de Molins, a l’est amb Figueres, al sud amb Avinyonet de PuigventĂłs i a l’oest amb Cistella i Boadella d’EmpordĂ . D’altra banda, cal destacar que a banda del poble de Llers, tambĂ© tĂ© agregats els nuclis d’El Poblenou, Els Hostalets i La Vall.

LA HISTÒRIA. A la segĂŒents pĂ gines desgranarem mĂ©s curiositats sobre el poble de Llers, perĂČ cal saber que les primeres notĂ­cies documentals del poble sĂłn del segle X. AllĂ  s’hi esmenten les possessions del monestir de Sant Pere de Rodes, del 974, que van ser confirmades el 982. Se sap que la poblaciĂł i l’entorn del terme municipal de Llers van ser un lloc de frontera del comtat de BesalĂș amb el d’EmpĂșries, i va ser un lloc estratĂšgic. Ho va ser grĂ cies a l’entorn del seu castell medieval, ja que els altres onze castells que en depenien formaven una important xarxa defensiva. Un altre dels fets que va marcar la histĂČria del poble de Llers va ser la volada de 1939 durant la Guerra Civil espanyola. Al poble encara hi havia dotze castells, perĂČ el 8 de febrer, les tropes van bombardejar l’esglĂ©sia de Sant JuliĂ , utilitzada com a polvorĂ­ per les tropes, i van destruir l’esglĂ©sia i un plegat de cases que hi havia del poble.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li