
És un dels pobles de l’Alt EmpordĂ amb mĂ©s patrimoni històric i paisatgĂstic de la comarca
El poemari mĂ©s conegut de Llers Ă©s el de Carles Fages de Climent i Salvador DalĂ, Les bruixes de Llers, publicat el 1924. Però Montserrat Vayreda, dedica el segĂĽent poema acròstic a la poblaciĂł, dins el volum L’Alt EmpordĂ , passat i present dels seus pobles:
Llers dels bruixots i bruixes,
Llers mai fa res al revés,
Escassament cull maduixes,
Recull fruit dels cirerers.
Set castells tingué, ni un més.
Llers Ă©s un dels pobles de l’Alt EmpordĂ amb mĂ©s patrimoni històric i paisatgĂstic de la comarca. TĂ© un terme municipal de fins a de 21,28 km2 i estĂ situat al nord-oest de la ciutat de Figueres, al sector que hi ha entre la plana fluvial empordanesa i els primers contraforts prepirinencs. Els lĂmits del terme municipal es reparteixen de la segĂĽent manera: al nord amb Pont de Molins, a l’est amb Figueres, al sud amb Avinyonet de PuigventĂłs i a l’oest amb Cistella i Boadella d’EmpordĂ . D’altra banda, cal destacar que a banda del poble de Llers, tambĂ© tĂ© agregats els nuclis d’El Poblenou, Els Hostalets i La Vall.
LA HISTĂ’RIA. A la segĂĽents pĂ gines desgranarem mĂ©s curiositats sobre el poble de Llers, però cal saber que les primeres notĂcies documentals del poble sĂłn del segle X. AllĂ s’hi esmenten les possessions del monestir de Sant Pere de Rodes, del 974, que van ser confirmades el 982. Se sap que la poblaciĂł i l’entorn del terme municipal de Llers van ser un lloc de frontera del comtat de BesalĂş amb el d’EmpĂşries, i va ser un lloc estratègic. Ho va ser grĂ cies a l’entorn del seu castell medieval, ja que els altres onze castells que en depenien formaven una important xarxa defensiva. Un altre dels fets que va marcar la història del poble de Llers va ser la volada de 1939 durant la Guerra Civil espanyola. Al poble encara hi havia dotze castells, però el 8 de febrer, les tropes van bombardejar l’esglĂ©sia de Sant JuliĂ , utilitzada com a polvorĂ per les tropes, i van destruir l’esglĂ©sia i un plegat de cases que hi havia del poble.
Leave a Reply