L’Hora del Poble: la Jonquera

0
1194

La Jonquera té una població aproximada de 3.200 habitants i es caracteritza per seva la xarxa associativa, sigui esportiva, cultural o comercial


«Allà dalt, més enllà del mar hi ha una terra de veritat, on el cel és sempre blau…» amb les notes i les lletres del popular grup de hard- rock català i fill de la Jonquera, Sangtraït, podem entendre que el poble va molt més enllà dels estigmes habituals. La Jonquera se situa als peus de la serra de l’Albera i disposa de més de 56 km2 de natura, paisatge, patrimoni, història i cultura. El poble fronterer amaga infinitat d’històries i tresors culturals que no tothom coneix. A les pàgines següents en descobrirem part del patrimoni, com ara Santa Llúcia, Sant Julià dels Torts o el mateix castell de Requesens, entre molts altres. Pel que fa a l’entorn natural, en destaca el més d’un centenar de quilòmetres de camins i rutes, com ara l’Itinerari natural i megalític dels estanys o l’Itinerari Marxa dels Dòlmens, una de les marxes més antigues de l’Alt Empordà, que enguany ha celebrat la 37a edició.

ESPERIT DE POBLE. La Jonquera té una població aproximada de 3.200 habitants i es caracteritza per seva la xarxa associativa, sigui esportiva, cultural o comercial. Per exemple, de la vessant cultural no ens hem d’oblidar d’un dels museus més importants per la història d’aquest país com és el Museu Memorial de l’Exili (MUME), del qual en detallarem més informació a continuació, o el Centre Cultural de l’Albera-Can Laporta, un espai de dinamització que treballa per la cohesió i la cultura del poble i els seus habitants, amb molta oferta. Comercialment és considerat un dels pobles amb més teixit i oferta comercial: en destaca la zona fronterera del Portús, l’Outlet Gran Jonquera, la zona de l’aduana i tots els comerços del centre de la vila que es regeixen per diferents associacions de comerciants.

Part d’aquesta informació ha estat extreta del llibre La Jonquera, història, patrimoni, cultura i natura, de Jordi Cabezas Llobet. Es tracta d’un llibre publicat recentment on es fa una recopilació històrica, de patrimoni, de natura i de cultura, feta durant els últims deu anys. Un llibre per descobrir el potencial de la Jonquera i el seu entorn.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de la Jonquera, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li