L’Hora del Poble: Espolla

0
769

Al bell mig de l’Albera i envoltat de conreus, ha sabut mantenir la seva essència de poble


Al nord de l’Alt EmpordĂ  hi trobem Espolla, un dels pobles amb mĂ©s terme municipal de la comarca. Els seus 43,54 km2 d’extensiĂł abracen la serra de l’Albera i el converteixen aixĂ­ en un municipi Ăşnic i ple de patrimoni paisatgĂ­stic. El municipi limita amb RabĂłs, Mollet de Peralada, Sant Climent Sescebes i la muntanya de Requesens. La història d’Espolla sempre ha estat molt lligada al conreu, sobretot de la vinya i l’olivera, i ha acabat convertint les tradicionals construccions de pedra seca en un punt d’interès. És per aquest motiu que arreu del poble podem trobar-hi exemples d’arquitectura popular relacionada amb el conreu, com ara parets, barraques, feixes, ponts, escales…Però aquest no Ă©s l’únic tresor d’Espolla, un dels trets caracterĂ­stics de la poblaciĂł Ă©s la multitud de dòlmens i monuments megalĂ­tics que amaga, al mateix temps que fonts, ermites i castells, que desgranarem a les pĂ gines segĂĽents.

ESPERIT ASSOCIATIU. En l’actualitat Espolla té una població total de 430 persones i es pot definir com un poble petit, però ben avingut, ja que presumeix d’un gran teixit associatiu. De fet, hi ha entitats de tota mena i aquest esperit de treball en equip ve de fa molts anys. El 1931 es va crear el Celler Cooperatiu d’Espolla, una decisió col·lectiva que ha marcat un abans i un després al poble, tant socialment com econòmicament,i avui encara funciona a ple rendiment

LA HISTÒRIA. Als Quaderns de la Revista de Girona sobre Espolla, editat per Enric Bassegoda i Eduard Puig Vayreda, expliquen que no és fàcil trobar els orígens d’Espolla per la manca de fonts d’estudi. Així doncs, tal com van escriure Bassegoda i Puig Vayreda, la millor definició és que «Espolla ha sabut mantenir les essències i l’interès pel passat, i ha sabut projectar-se envers el futur».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li