L’Hora del Poble: Colera

0
1792

És el poble de costa alt-empordanesa on la serra de l’Albera toca el mar


L’escriptora empordanesa, Montserrat Vayreda en va escriure el poema següent:

Colera i alguns veïns
Opten per l’estiu que els lliga;
Les cases són de poble endins
El campanar les abriga.
Reté hortes i jardins.
Al mar la vela es perfila.

Colera és un dels municipis de la costa septentrional de la comarca, és el poble de l’Alt Empordà on la serra de l’Albera pren contacte amb el mar. I també hi desemboca la riera de Molinars, que neix del puig de les Barbes. La població de Colera no arriba al mig miler d’habitants i això la converteix en un municipi que ha sabut mantenir la seva essència de poble costaner. Tot i ser un municipi de costa, Colera no és dels pobles del litoral amb més massificació turística, ja que compta amb un llegat turístic familiar i de natura. Pel que fa als serveis, destaca per tenir establiments dedicats al turisme, escola, comerços, església, equipaments esportius, dispensari mèdic, port i estació de ferrocarril, entre molts d’altres.

LA SEVA HISTÒRIA. Cal saber que fins l’any 1934 Colera no es va segregar de Portbou i va ser llavors quan va aconseguir la independència municipal. Anant més enrere, el primer document on apareix el topònim Colera és en una acta de l’església de Sant Quirze l’any 935, «Vallen quam vocant Colera». I, en l’entrega d’uns alous del comte Guspert d’Empúries al cenobi de Sant Quirze, l’any 931, la vall de Colera és anomenada «Valle de Collera». Segons els experts, el topònim prové del llatí collis que vol dir turó.

COLERA AVUI. Com hem dit, el poble no ha volgut créixer molt, turísticament parlant, per poder mantenir la seva essència. Tot i això, un dels reclams són les seves platges, que dins del terme municipal en destaquen sis: cala Rovellada, platja d’en Goixa o dels morts, platja Carbassó, platja de Garbet, platja de les Assutzenes i la platja nudista del Borró. En les pàgines següents desgranarem més secrets amagats del poble de Colera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li