L’Hora del Poble: Capmany

0
943

El poble és ric en patrimoni i també per ser un dels centres vinícoles de l’Empordà


Montserrat Vayreda en feia el següent poema: «És amb airós castell a frec d’entrada que Capmany us convida a passar dins: és el rei de les vinyes i dels vins, conegut més enllà de l’encontrada.» En aquest fragment queda clar com és la terra de Capmany: de vinyes i vins. El poble està situat als últims contraforts meridionals de la serralada de l’Albera i limita amb els termes municipals de Cantallops, Agullana i la Jonquera, per la banda nord; amb Darnius, per l’oest i el sud-oest; amb Biure pel sud, i amb Sant Climent Sescebes i Masarac-Vilarnadal, per l’est. També en destaquen algunes masies disseminades i dos veïnats, el de Bosquerós i el de Viladevall.

el municipi. L’activitat econòmica de la població sempre ha anat lligada amb la terra. És cert que actualment hi ha alguna zona de regadiu, però cal destacar que la majoria de conreus són de secà i predomina molt la vinya. És per aquesta raó que el poble és un dels primers centres dedicats a l’elaboració de vi de l’Alt Empordà. A més d’una cooperativa, hi ha diverses empreses embotelladores que elaboren vins amb denominació d’origen Empordà-Costa Brava i vins escumosos. I de fet, és un dels pocs pobles de la comarca que celebrava la Fira del Vi. Actualment les activitats més importants són els serveis, com ara les cases rurals, i el món del vi, que actualment compta amb un total de nou empreses locals que s’hi dediquen.

LA HISTÒRIA. El primer document on es troben referències del poble és un text de 1138 de concòrdia entre Ponç II d’Empúries i Ramon Berenguer IV on s’esmenta un personatge anomenat Bernardo de Campman. La primera vegada que consta el lloc és el 1246, sota la grafia Campo magno. Això respondria a la grafia Campmany, que fins i tot va ser oficial, d’acord amb l’etimologia autèntica de «camp gran». Tot i que la grafia actual és la de Capmany, probablement una evolució natural de la llengua parlada per evitar cacofonies i facilitar la pronúncia, la forma normativa és Campmany, ja que prové del llatí i té una evolució regular.


`* Pots consultar l’Hora del Poble de Capmany, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li