L’Hora del Poble: Capmany

0
1132

El poble Ă©s ric en patrimoni i tambĂ© per ser un dels centres vinĂ­coles de l’EmpordĂ 


Montserrat Vayreda en feia el segĂŒent poema: «És amb airĂłs castell a frec d’entrada que Capmany us convida a passar dins: Ă©s el rei de les vinyes i dels vins, conegut mĂ©s enllĂ  de l’encontrada.» En aquest fragment queda clar com Ă©s la terra de Capmany: de vinyes i vins. El poble estĂ  situat als Ășltims contraforts meridionals de la serralada de l’Albera i limita amb els termes municipals de Cantallops, Agullana i la Jonquera, per la banda nord; amb Darnius, per l’oest i el sud-oest; amb Biure pel sud, i amb Sant Climent Sescebes i Masarac-Vilarnadal, per l’est. TambĂ© en destaquen algunes masies disseminades i dos veĂŻnats, el de BosquerĂłs i el de Viladevall.

el municipi. L’activitat econĂČmica de la poblaciĂł sempre ha anat lligada amb la terra. És cert que actualment hi ha alguna zona de regadiu, perĂČ cal destacar que la majoria de conreus sĂłn de secĂ  i predomina molt la vinya. És per aquesta raĂł que el poble Ă©s un dels primers centres dedicats a l’elaboraciĂł de vi de l’Alt EmpordĂ . A mĂ©s d’una cooperativa, hi ha diverses empreses embotelladores que elaboren vins amb denominaciĂł d’origen EmpordĂ -Costa Brava i vins escumosos. I de fet, Ă©s un dels pocs pobles de la comarca que celebrava la Fira del Vi. Actualment les activitats mĂ©s importants sĂłn els serveis, com ara les cases rurals, i el mĂłn del vi, que actualment compta amb un total de nou empreses locals que s’hi dediquen.

LA HISTÒRIA. El primer document on es troben referĂšncies del poble Ă©s un text de 1138 de concĂČrdia entre Ponç II d’EmpĂșries i Ramon Berenguer IV on s’esmenta un personatge anomenat Bernardo de Campman. La primera vegada que consta el lloc Ă©s el 1246, sota la grafia Campo magno. AixĂČ respondria a la grafia Campmany, que fins i tot va ser oficial, d’acord amb l’etimologia autĂšntica de «camp gran». Tot i que la grafia actual Ă©s la de Capmany, probablement una evoluciĂł natural de la llengua parlada per evitar cacofonies i facilitar la pronĂșncia, la forma normativa Ă©s Campmany, ja que provĂ© del llatĂ­ i tĂ© una evoluciĂł regular.


`* Pots consultar l’Hora del Poble de Capmany, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li