L’Hora del Poble: Cantallops

0
1158

El poble tĂ© un entorn natural i paisatgĂ­stic d’allĂČ mĂ©s interessant i estĂ  ple de camins rurals i senders per descobrir els seus tresors mĂ©s amagats


Cantallops Ă©s un petit i tranquil poble alt-empordanĂšs que es va crear al voltant d‘un antic castell i l’esglĂ©sia parroquial de Sant Esteve. Del lloc se’n tenen referĂšncies des de l’any 844. El terme municipal Ă©s d’uns 20 km2 i estĂ  situat a la part meridional de la serra de l’Albera, concretament als contraforts sud-occidentals del Puig NeulĂłs. El poble limita amb altres poblacions de la zona: al nord i a l’oest amb La Jonquera, a l’est amb Sant Climent Sescebes i al sud amb Capmany .

ELS LLOCS D’INTERÈS. El poble tĂ© un entorn natural i paisatgĂ­stic d’allĂČ mĂ©s interessant i estĂ  ple de camins rurals i senders per descobrir els seus tresors mĂ©s amagats. Cal saber que, per la seva situaciĂł geogrĂ fica, Ă©s terra de dĂČlmens, per tant, n’hi ha mĂ©s d’un repartit pel seu entorn. Un dels mĂ©s coneguts i visitats Ă©s el dolmen del mas Baleta II. D’altra banda, cal destacar altres punt d’interĂšs histĂČric com ara el monestir de Sant Bartomeu de Bell-lloc, que es tracta d’un antic monestir de monges agustinianes, amb referĂšncies des de l’any 1207, tot i que avui dia en queden molt poques restes.

Com hem subratllat, una de les caracterĂ­stiques d’aquesta poblaciĂł Ă©s l’espai natural i protegit de quĂš disposa, Ă©s per aixĂČ que en aquest sentit cal destacar la zona dels Estanys, que pertany al municipi i tambĂ© a poblacions veĂŻnes com ara la Jonquera i Sant Climent. Un altre punt natural d’interĂšs sĂłn les fonts de Cantallops: hi trobem la font d’en SolanĂ , en Ferreret i la font del Clot de la Tina, repartides pel terme municipal.

Pel que fa a la histĂČria de Cantallops, Ă©s sabut que el poble es va originar al voltant del castell, posteriorment convertit una part d’aquest en l’esglĂ©sia de Sant Esteve de Cantallops. Des del consistori detallen que l’edifici religiĂłs estĂ  datat des de l’any 1279 amb el nom d’ecclesia de Cantalupis i Ă©s l’antiga capella del castell, ja que el campanar era una de les torres d’aquest. Al llarg dels anys van conservar una part de l’estructura romĂ nica, perĂČ no va ser fins el segle XVIII que s’hi van afegir les capelles laterals.


  • Pots consultar l’Hora de Cantallops, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li