L’Hora del Poble: Avinyonet de PuigventĂłs

0
1045

Al poble se li diu AvinyĂł fins al segle XIII. I no Ă©s fins a l’any 1916 que s’afegeix el topĂČnim de PuigventĂłs, per aixĂ­ poder-lo distingir d’Avinyonet de PenedĂšs


Tal com escrivia Montserrat Vayreda a L’Alt EmpordĂ  passat i present dels seus pobles: Un poble suggestiu i lluminĂłs/ Avinyonet de PuigventĂłs, que tĂ© boscos i camps, jardins i flors, Avinyonet de PuigventĂłs i una paleta rica de colors/ Avinyonet de PuigventĂłs/ Cordial, amatent i generĂłs/ Avinyonet de PuigventĂłs./ Un poble on els poetes s’han difĂłs/ Avinyonet de PuigventĂłs/ que tĂ© el Manol com un mirall inclĂČs/ Avinyonet de PuigventĂłs./ És tan acollidor, com ric i airĂłs, /Avinyonet de PuigventĂłs./ És força assolellat i poc ventĂłs, /El ric Avinyonet de PuigventĂłs.

LA HISTÒRIA. Avinyonet de PuigventĂłs Ă©s un poble tranquil, ben comunicat, amb un llegat cultural i paisatgĂ­stic d’allĂČ mĂ©s destacable i amb tots els serveis que necessita el mĂ©s d’un miler d’habitants que formen la poblaciĂł. En la histĂČria, per saber d’on provĂ© el poble, la primera referĂšncia Ă©s de l’any 962 i segons els estudiosos, es coneixia sota un altre nom: Sant Esteve de Manibulo o Sant Esteve de Manol. Al cap dels anys i el pas de la histĂČria, en trobem una segona referĂšncia, aquesta vegada ja com AvinyĂł, que Ă©s el nom d’un personatge, Berenguer d’AvinyĂł, que el 1090 i el 1107 va firmar com a testimoni en documents dels comtes de BesalĂș. Cal saber, perĂČ que el poble se li diu AvinyĂł fins al segle XIII. I no Ă©s fins a l’any 1916 que s’afegeix el topĂČnim de PuigventĂłs, per aixĂ­ poder-lo distingir d’Avinyonet de PenedĂšs.

EN L’ACTUALITAT. Avui el poble tĂ© una extensiĂł de terreny de gairebĂ© 13 km2 i una llarga llista de llocs d’interĂšs on conĂšixer el poble des de diferents mirades, com ara el castell de la Comanda Hospitalera, l’esglĂ©sia de Sant Esteve, la vil·la romana de la font del Vilar, l’ermita de Santa EugĂšnia, el castellot, els masos, la zona de la Garriga d’EmpordĂ , el paratge natural dels estanyols de Mas Margall, el pas dels rius Manol i Rissec, i no ens podem oblidar del Puig VentĂłs, a 132 metres d’altitud i un balcĂł per gaudir de la panorĂ mica de la plana empordanesa. A les segĂŒents pĂ gines desgranarem al detall alguns dels llocs mĂ©s destacables del poble.


  • Pots consultar L’Hora del Poble d’Avinyonet de PuigventĂłs, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li