L’hora de les dones

0
1346

L’Alt Empordà celebra el 8 de març amb activitats culturals i els sindicats, per segon any, convoquen vaga


 

Teatre, exposicions i xerrades 

Una setmana per reivindicar el paper de la dona, des d’un vessant artístic, a la capital alt-empordanesa. L’1 de març es van obrir les portes de l’exposició «Vols desactivar la violència?», organitzada des de la regidoria de Dones de l’Ajuntament, al centre cívic Joaquim Xirau, que durarà fins al 29 de març.

BIBLIOTECA FAGES DE CLIMENT. Avui, 5 de març, la biblioteca de Figueres reuneix tres editores de referència a Catalunya per parlar de «Llibres i edició: tres projectes editorials en clau femenina» amb Maria Bohigas, de Club Editor, Laura Huerga, de Raig Verd i Elisabet Riera de Wunderkammer (19 h). I, dimecres, a la mateixa biblioteca, la filòsofa Alba Padrós oferirà una xerrada sobre existencialisme i feminisme (19 h): «Hem descobert que no som la nostra essència, sinó que ella és nosaltres. Jean-Paul Sartre i Simone de Beauvoir».

PREMIS MARIA R. YMBERT. El divendres 8 de març tindrà lloc l’Acte institucional del Dia de les Dones a l’Auditori dels Caputxins (19 h) amb la lectura del manifest institucional i el lliurament dels Premis 8 de març Maria Rosa Ymbert. Tot seguit, hi haurà el concert de Rachel Ratsizafy i Shakin’All Jazz (21 h).

TEATRE. Figueres a Escena ha programat dues obres en clau de gènere: Shirley Valentine, de Willy Russell i dirigida per Miquel Gorriz, dijous (21 h) i Aüc. El so de les esquerdes, un espectacle de dansa, teatre i música de Les Imputxibles i Carla Rovira diumenge al Teatre Municipal el Jardí (19 h). Després de la funció, hi haurà un debat amb la companyia i professionals que parlaran de dones i violència de gènere.

XERRADES. Dissabte, 9 de març, la sexòloga i psicòloga Gisela Rodríguez reflexionarà sobre «Sexualitat i lactància materna» a l’Oficina Jove (11 h). I, pel dia 8, la Xarxa d’Emprenedores Competents XEC Empordà organitzen el sopar-tertúlia «La dona i l’esport», al restaurant Swing Gourmet de Torremirona, a Navata.

 

Llibres i cinema

El dia Internacional de la Dona Treballadora, des del consistori de l’Escala, s’ha preparat un acte a l’Alfolí de la Sal (20 h), en el quan hi participarà Rosa Ros, l’escalenca que enguany ha guanyat el premi Gaudí en la categoria de millor direcció artística per la pel·lícula El fotógrafo de Mathausen. Un dia després, dissabte 9 de març, la llibreria Vitel·la serà l’escenari de la presentació de Soc feminista i no ho sabia (Rosa dels Vents) de la periodista Ariadna Oltra. La presentadora de televisió conversarà amb l’editora i llibretera Gemma Garcia (19.30 h).

 

Manifestació

Amb el lema «Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere!» la Comissió Vaga Feminista Figueres 8M, impulsada per col·lectius feministes de la ciutat, organitza una nova mobilització pel Dia de la Dona Treballadora. «La Vaga Feminista és una crida a l’aturada del consum, el treball domèstic i les cures, el treball remunerat i els estudis per denunciar la desigualtat i la violència cap a les dones en tots aquests àmbits» declara la Comissió a través de les seves xarxes socials.

ACTES A FIGUERES. Des del 15 de febrer, la comissió ha celebrat diverses assemblees obertes per a preparar els actes d’aquest divendres. A la placeta de la Rambla s’instal·larà una parada per donar informació i fer difusió de la Vaga Feminista (16 h) i, després, es farà un taller de pancartes (18 h). A la mateixa hora, a la plaça de l’Ajuntament, qui ho vulgui podrà participar de la «Swingada reivindicativa». La manifestació Vaga Feminista arrencarà de la placeta de la Rambla (20 h) i s’acabarà amb un sopar i un concert de Lakaste al pati de La Cate.

ELS SINDICATS. Els principals sindicats han donat suport a la vaga per donar cobertura a treballadores i treballadors. La CGT, la CNT, la IAC i la Intersindical-CSC han registrat aturades de 24 hores i CCOO ha convocat aturades de dues hores per torn. Tothom pot participar a la vaga, tot i que les feministes insten a les dones a secundar-la per demostrar un dels eixos de la convocatòria: «Si nosaltres parem, s’atura el món».

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li