L’Escala es bolca a la cultura

0
1037

Comença la dotzena edició del Festival Portalblau amb l’actuació de «Bàrbars» als Jardins de la Muralla


L’actuació de dissabte a les nou del vespre de l’espectacle «Bàrbars», amb Jordina Biosca i David Garcia, va ser la primera de les nou actuacions que formen part del Festival Portalblau de l’Escala, un municipi que aposta de forma atrevida per potenciar actes en aquest sector tan tocat pels darrers esdeveniments. Aquest divendres es va fer un concert a la plaça Catalunya, a càrrec de la Cobla la Principal del Llobregat, en honor als 150 anys de l’Avi Xaxu. A més a més, el consistori ha cedit l’edifici de la casa del Gavià, al nucli urbà, i el castell carolingi de Sant Martí d’Empúries perquè artistes del municipi puguin exposar els seus treballs. A tot això cal sumar-hi el retorn de mig miler de documents del fons Víctor Català, que tornen a l’Alfolí després d’haver estat restaurats.

PORTALBLAU. El festival tot just acaba d’arrencar, i proposa actuacions fins al 15 d’agost. El Mar d’En Manassa i el Fòrum Romà d’Empúries acolliran els espectacles de Maria Jaume, Alessio Arena i Giancarlo Arena; Dàmaris Gelabert; Josep Tero, Carme Callol, Jaume Comas i Eusebi Ayensa; Gemma Humet; Las Migas, i els Amics de les Arts, que completen un cartell d’autèntic luxe.

ANY XAXU. Les 250 cadires situades a la plaça Catalunya de l’Escala van quedar totalment ocupades la nit de divendres en el concert «Xaxu: de la tradició a la modernitat», a càrrec de la Principal del Llobregat, dirigida per Marcel Sabaté i amb presentació de Jordi Gallegos. La formació va obsequiar el públic amb quatre sardanes (de Josep Vicens Xaxu, Vicenç Bou, Josep Saderra i Fèlix Martínez i Comín) en la primera part de l’actuació. A la segona part de l’actuació la interpretació de cinc sardanes clàssiques del Xaxu, els sons de la cobla es van fusionar amb els ritmes de bases electròniques de hip-hop i reggaeton creats pel mateix contrabaixista de la formació, transformat en DJ, Joan Serinyà.

EXPOSICIONS D’ARTISTES LOCALS. Les pintures de Marc Torrent ja es troben penjades a les parets del castell carolingi de Sant Martí d’Empúries, un dels espais disponibles perquè artistes escalencs o que viuen actualment a l’Escala puguin fer exposicions quinzenals. L’altre edifici habilitat per a aquest tipus de mostres és la casa del Gavià, on fins el 16 d’agost hi haurà les il·lustracions de Carles Roman. S’espera que en aquests propers dies les sales puguin acollir material d’artistes com ara Abel Quintana, Chloé Tiravy, Montse Palet, Beni Ballesta, Margarida Genorés, J. P. Zingre i Gregorio Maestre, Gori.

DOCUMENTS RESTAURATS. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha retornat mig miler de documents del fons Víctor Català, que ja es poden consultar al Museu de l’Escala – Alfolí de la Sal. Fa tres anys l’hereu de l’escriptora, Lluís Albert, va cedir a l’Ajuntament un llegat format per uns deu mil elements repartits entre manuscrits literaris, correspondència, edicions i traduccions de l’obra, pintures, dibuixos, col·lecció d’arqueologia, fotografies i objectes personals. Aquesta ha estat la segona fase de restauració dels documents, i ha durat cinc mesos. El consistori ja ha demanat la subvenció per poder continuar amb la tercera fase de restauració. Al mateix temps, s’està digitalitzant tot el fons perquè es pugui consultar sense haver de manipular els documents originals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li