L’Estat comença l’esperat enderroc dels bungalous del Club Med de Cadaqués

0
655

Amb quasi quatre mesos de retard, aquest dilluns les màquines han enderrocat el primer bungalou de l’antiga ciutat de vacances, el Club Mediteranée, situat al cor del Parc Natural del Cap de Creus, a Cadaqués. Aquesta és la primera de les 443 construccions que han d’anar a terra. Es calcula que les obres s’allargaran un any i generaran fins a 40.000 m³ de runa que serà tractada al mateix lloc de les obres per tal que es seu transport sigui més senzill i menys voluminós. Durant els mesos d’estiu però, per no intercedir amb l’activitat turística del municipi, no passaran camions pel parc i la runa s’emmagatzemarà a la zona d’obres. 

La d’avui era una jornada esperada. L’enderroc del Club Med és una de les obres pendents a la demarcació de Girona i, finalment, l’Estat ha posat aquest dilluns fil a l’agulla per retornar el paratge de l’antiga ciutat de vacances –un club construït als anys 60 per gaudi exclusiu dels francesos que estiuejaven a la Costa Brava- en un tram més del parc natural, sense que el visitant noti que abans hi havia hagut edificacions.

La feina es farà de manera ‘respectuosa’ amb el medi, segons ha explicat el responsable provincial de Tragsa –l’empresa que fa les obres-, Rubén Díez. Aquest ha detallat que les edificacions (bungalous, restaurant, lavabos, piscina i alguna altra construcció) es tiraran a terra amb maquinària lleugera. La pedra de pissarra, que és autòctona de la zona, i els ciments de les pedres s’extrauran manualment i es tornarà a reutilitzar per al futur aparcament que es vol crear i també pels camins que es faran.

En total, uns 40.000 m³ de runa que es tractaran a la zona d’obres per, posteriorment, traslladar fora del recinte del parc natural. Díez calcula que del total, 5.000 o 6.000 m³ de residus seran de pedra i la resta serà runa procedent de l’enderroc dels mateixos bungalous.

Les obres està previst que durin un any i que, els mesos d’estiu, no circulin camions pel parc que s’enduguin la runa. Per contra, el Departament de Medi Ambient, ha habilitat uns contenidors que serviran per acumular i tractar els residus per, un cop acabi l’estiu, els camions puguin començar el seu trasllat. D’aquesta manera, s’evita que els turistes que a l’estiu visiten el parc hagin d’esquivar camions pesants per una carretera estreta i sense voral.

La zona que quedarà regenerada ocupa 4,5 hectàrres i les 443 edificacions una àrea de 12.010 metres quadrats. El Ministeri de Medi Ambient es gastarà quasi 3 MEUR en l’enderroc i la Generalitat inverteix una quantitat similar per gestionar els residus i regenerar la zona i fer-la visitable.

El Ministeri de Medi Ambient va comprar per 4,3 MEUR l’antiga ciutat de vacances fa tres anys i mig per tal d’incorporar-la al parc i poder demolir els bungalous. Fa dos anys, l’Estat va fer la primer intervenció que consistia en l’enderroc de la zona més costanera, que incloïa escales, molls i pistes per un valor de 875.000 euros. Ara s’arriba a la fase d’enderroc dels bungalous que costarà 3 MEUR. .

El subdelegat del govern de l’Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, s’ha mostrat molt satisfet perquè finalment ha arribat el dia de començar l’enderroc que ha qualificat ‘de molt esperat’. A més, ha garantit que el municipi de Cadaqués no patirà cap alteració turística durant l’estiu a causa d’aquestes obres.

Per la seva banda, el delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, ha explicat que l’enderroc està previst que s’acabi en un any però que després el Govern necessitarà mig any més per regenerar la zona, fer-hi els camins perquè sigui visitable a peu i treure la fauna invasora de les pedres. En un primer moment, Santos ha explicat que faran un aparcament provisional per, més endavant, crear-ne un més allunyat del complex. ‘S’estudia que hi pugui haver autobusos que acostin els visitants fins a la zona que ocupa el Club Med’, ha detallat.

Totes aquestes obres estan incloses dins el Pla Especial del Parc Natural del Cap de Creus amb la voluntat de gestionar els fluxes de visitants i garantint la conservació del medi.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li