‘L’estandardització de l’individu i des seus hàbits mos fa retrocedir com a societat’

1
2626

L’Àrea de Turisme ha rebut algunes queixes per l’ús del cadaquesenc a les xarxes socials o en publicacions locals


 

La llengua és un dels factors més importants dins una societat i construeix un ric patrimoni cultural pel conjunt de qualsevol col·lectiu humà. Per aquesta raó l’Ajuntament de Cadaqués ha volgut plantar cara a aquells que mostren les seves queixes per motius lingüístics. Posem-nos en situació. El consistori ha hagut de fer un comunicat davant alguns missatges i comentaris rebuts, a l’Àrea de Turisme, en consideració a l’ús del cadasequenc a les xarxes socials del consistori i en altres publicacions d’àmbit local.

EL CADAQUESENC. Des de l’Ajuntament manifesten clarament el seu suport a utilitzar la parla del municipi i la seva voluntat de seguir-la utilitzant en el futur. Des de la regidoria de Turisme detallen que «el cadaquesenc és patrimoni de tots es cadasequencs i cadaquesenques, signe distintiu del poble, que promou un sentiment d’identitat compartida, que mai s’ha de confondre amb un rebuig a tot allò que vingui de fora ni amb una voluntat de discriminació». Així mateix, afegeixen que la pluralitat, la diferència i la diversitat «no són elements a combatre, sinó a conservar i incentivar».

El cadaquesenc és una varietat dialectal que defineix, tal com diuen des de l’Ajuntament, «sa nostra història, sa nostra manera de fer i d’entendre el món que mos envolta». Detallen que «no hi ha llengua, tradició, nació o ètnia més important que una altra. L’estandardització de l’individu i des seus hàbits mos fa retrocedir com a societat». En conclusió, des del consistori diuen que amb respecte i amb els braços oberts a tot el que és diferent seguiran lluitant per «la preservació, la defensa i l’impuls des nostro parlar».

Tal com explica el blog informatiu www.cadaques.eu, alguns lingüistes classifiquen el parlar de Cadaqués com un parlar de transició entre el català central i el rossellonès.

NO ÉS SALAT. En aquest mateix espai digital detallen que moltes vegades el cadaquesenc «s’identifica exclusivament, i de manera errònia, amb l’ús de l’article salat, que si bé n’és es tret més característic no és ni de bon tros l’única característica del cadaquesenc». Aquest article, derivat del pronom llatí ipse, ipsa, ipsum, es va generalitzar fa molt temps a l’Empordà i a bona part del litoral català. I de fet, a la comarca alt-empordanesa encara tenim topònims com Sant Climent Sescebes o Palau-saverdera.

En total hi ha cap a 500 paraules pròpies de Cadaqués i que al municipi tenen un significat diferent, però que no s’allunyen tant de l’empordanès. A més a més, tal com diu el refrany: a bon entenedor, poques paraules li basten.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Pablo Rodriguez
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Pablo Rodriguez
Convidat

El cadaquenc ha de sobreviure, s’ha d’ensenyar a les escoles i s’ha de potenciar a l’administració i s’ha de fer perque el llenguatge el sustracte sobre el que es sutenta la cultura.
Molt be que es defenci des de el ajuntament,