El nou celler de Peralada, el somni d’una família

0
1530

«Amb el nou celler escrivim un nou capítol en la història de l’Empordà, una terra per la qual la nostra família aposta des de fa tres generacions i en què s’han elaborat vins des de l’edat mitjana», explicava, durant la inauguració del celler, el president del grup, Javier Suqué


Diuen que somiar és gratis, però, en aquest cas, a la família Suqué Mateu i al Grup Peralada somiar els ha costat més de 40 milions d’euros. Estem parlant de la inversió que ha fet el grup empresarial per a la creació del Nou Celler Perelada, ubicat a l’antiga granja, una clara aposta per fer gran el llegat vitivinícola de l’Empordà. «Amb el nou celler escrivim un nou capítol en la història de l’Empordà, una terra per la qual la nostra família aposta des de fa tres generacions i en què s’han elaborat vins des de l’edat mitjana», explicava, durant la inauguració del celler, el president del grup, Javier Suqué. En aquest sentit, Suqué afegia que «és un somni que es va començar a gestar ara fa vint anys».

UN CELLER SOTA TERRA, UN REPTE. El somni de la família ha estat concebut pels catalans RCR Arquitectes i s’ha fet a través d’un projecte totalment integrat a l’entorn i aconseguint un impacte mínim en la fesomia del poble de Peralada. Després de tres anys d’obres, el Nou Celler Perelada, amb més de 18.000 metres quadrats, és avui un celler basat en l’arquitectura de paisatge i la sostenibilitat i amb l’objectiu ferm de posicionar l’enoturisme al panorama mundial del sector del vi. En aquest sentit, l’arquitecte Rafael Aranda, desgranava que «el celler aixeca un sòl en moviment sobre el terreny a través de la formalització en franges i s’entén com un volum lligat a la seva topografia, quedant absolutament integrat, lluny de la idea convencional d’edifici». Aranda, afegia que des d’un primer moment han treballat per aconseguir una arquitectura «atemporal» i una «arquitectura que emociona».

UN LABERINT D’EMOCIONS. Com hem dit, un dels objectius d’aquest nou celler és impulsar l’enoturisme experiencial i des del grup tenen molt clar que volen posicionar-se dins del sector com «una Toscana», explicava l’enòleg del grup, Delfí Sanahuja. El professional destacava, també, que el nou celler no té la intenció immediata de fer més volum de vi, sinó «vi de més qualitat», tot i que les grans dimensions de l’espai contemplen un creixement més endavant.

Anant al celler, la proposta enoturística transporta el visitant per un laberint circular d’emocions a través de les cinc finques del Grup Peralada, per palpar de primera mà el terroir, el paisatge, les sensacions i l’experiència de gaudir del producte local. Un cop acaba el laberint, el celler s’endinsa cap a la immensitat de les sales, la primera amb 188 dipòsits de vinificació i la segona amb més de 4.000 de botes. Finalment, el laberint acaba al «Temple», l’última part de la visita, un espai amb un ambient místic i tocs egipcis que serà l’espai d’emmagatzematge dels vins icònics del grup, com ara Finca Garbet o Gran Claustre. En aquest espai del Temple hi ha diferents tipus de dipòsits, com ara de formigó o fudres de roure, i botes de 300 litres per a criances especials.

IMPULS A LA DO. La creació d’a­quest espai vol ajudar a créixer la Denominació d’Origen Empordà: «avui els nostres vins representen un 28% de les vendes del consell regulador», declarava Javier Suqué.

WINE BAR CELLER 1923. El celler compta, també, amb proposta enogastronòmica de la mà del xef Paco Pérez. A l’espai exterior, hi ha una zona per tastar plats empordanesos maridats amb vins de Peralada.

L’ACTE INSTITUCIONAL. La inauguració del nou celler va comptar amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb els representants de la família Suqué Mateu i propietaris del Grup Peralada i els membres d’RCR Arquitectes, a banda de personalitats locals i empresarials de la zona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li