L’espai d’innovació empresarial de Figueres, una aposta amb i pel futur

0
1371

Com a secretari d’Empresa i Competitivitat estic particularment satisfet que des de Figueres es faci aquesta aposta decidida per la innovació empresarial, en la línia que està seguint el Govern de la Generalitat i, en concret, el Departament d’Empresa i Treball. Ara, més que mai, és necessari fer les coses diferents. Cal transformar-nos i adaptar-nos al nou context, marcat per l’acceleració de reptes -a causa de la pandèmia- que són inexcusables, com la digitalització i la transició vers un model econòmic més sostenible.

En aquest sentit, vull destacar que el Govern té un ferm compromís amb la innovació empresarial i amb la generació d’ecosistemes d’innovació arreu del territori. I és que una de les qüestions més àmpliament acceptades en l’àmbit empresarial és que la innovació és un dels motors de creixement més importants que hi ha. Si no sacsegem el país, si no fem un pas endavant per a l’impuls a la innovació, la tecnologia i la disrupció, no podrem construir un país competitiu i amb oportunitats per avui i per demà.

Que Catalunya, durant el 2019, representi el 27,1% de la despesa en activitats innovadores de l’Estat i hagi sumat un total de 5.246,8 M€, un 5,8% més que l’any anterior ens fa mirar el futur amb confiança. En relació al volum d’empreses innovadores, és també destacable que des de Catalunya liderem el rànquing, representant un 22,2% del total de l’estat espanyol. Però en un món global el lideratge estatal no és ni de bon tros suficient: cal continuar apostant per la innovació, continuar treballant per imaginar nous escenaris que avui en dia no existeixen.

Des del Govern de Catalunya, som conscients de les potencialitats del nostre teixit empresarial, en bona part fonamentades l’alta capacitat de sacrifici, una voluntat permanent de canvi i una mirada internacional. La innovació i l’emprenedoria són claus per acompanyar a la creació de noves empreses. Per a que aquestes puguin liderar el canvi de model econòmic i diversifiquin les possibilitats d’ocupació de qualitat, actuant com a tractores dels diferents sectors empresarials. Però cal anar més enllà de la suma d’iniciatives individuals. Sabem que la clau de les innovacions del futur no és responsabilitat només del professional més creatiu, ni de l’investigador més brillant ni l’empresa més competitiva. La innovació transformadora, capaç de crear nous escenaris, és aquella que neix de comunitats de talent multidisciplinar agrupades. De la col·laboració, de l’intercanvi i de la transversalitat en els seu sentit més transgressor.

Per això avui és especialment important que aquest espai s’obri a Figueres perquè és la capital d’una comarca plena d’oportunitats a la que els vells models econòmics han de canviar. Crec que ens hem de felicitar pel fet que el govern municipal estigui tan determinat a ajudar a les empreses a professionalitzar-se, trobar noves fons de finançament per impulsar nous projectes, per transformar els models energètics en models més sostenibles ecològica i econòmicament, formació a mida de les necessitats de cada sector i suport a la innovació. I fer-ho en un espai compartit. Transformant les empreses, en definitiva, transformem l’economia i el país. L’aposta per les polítiques innovadores és l’aposta per a la necessària transformació del model productiu que no és res més, de fet, que la millora del benestar present i futur del conjunt dels nostres conciutadans.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li