L’Escala tindrà el seu Central Park

0
990

Els canvis en el POUM permetran que la majoria de l’entorn de l’estany de la Poma sigui d’ús públic


L’Ajuntament de l’Escala ha fet un pas més per la preservació d’un espai poc conegut per molts. Es tracta de la zona de l’estany de la Poma, que fins al 2017 havia acollit un càmping. El ple de l’Escala ha aprovat modificacions puntuals del POUM per aquesta zona. El valor ecològic, paisatgístic i, fins i tot, patrimonial han fet que el municipi hagi treballat durant mesos per protegir aquest entorn. Una zona que l’alcalde del municipi, Víctor Puga, havia comparat amb el novaiorquès Central Park.

L’estany de la Poma està envoltat d’espai natural i en la seva part més externa hi ha edificis. Ara es tracta que la majoria del sòl urbanitzable es converteixi en públic. D’aquesta manera, les construccions quedaran limitades a la part més allunyada de l’estany i les possibilitats d’edificació per als propietaris es concentraran a zones ja construïdes.

En el darrer ple municipal l’alcalde, Víctor Puga, va argumentar que el planejament es modifica «després de més d’un any treballant amb molt de rigor amb la implicació de tots els grups municipals en aquest procés, que representa tirar endavant un projecte al servei de tot el municipi, que ens ha de portar a aconseguir convertir aquesta zona en un gran parc lliure, públic i d’accés a tothom». A més, també es volen crear itineraris i espais que posin en valor l’espai.

ANTIGA ROMA. Pel que fa a importància històrica, l’estany de la Poma acull restes romanes del segle II al segle III dC, de quan el senador Marc Ponci va desembarcar a la Clota amb dues legions. El 1968 es van trobar restes d’una muralla i altres elements d’interès històric. En els darrers dies, escalencs i interessats en la zona han pogut veure l’exposició sobre l’estany de la Poma que es va inaugurar a l’Alfolí de la Sal i que va ser un dels eixos centrals de la festa major. Ara, mentre es completa el procés de modificació del POUM, queden suspeses les tramitacions urbanístiques, la concessió de llicències i altres accions relacionades.

MODIFICACIÓ. A part de protegir l’estany de la Poma, els canvis aprovats inicialment afecten altres sistemes del nucli urbà escalenc. Els objectius d’interès públic són l’esponjament del teixit urbà a l’entorn de l’església; l’increment de sòl destinat a equipaments comunitaris a Can Maset i la consolidació de l’avinguda Montgó com a eix comercial i d’activitats. També es preveu la preservació davant del risc d’inundabilitat; l’increment de l’oferta de places hoteleres i, a la vegada, una millora qualitativa de l’oferta de les places hoteleres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li