L’Escala ho té tot a punt per la 30a Festa de l’Anxova i la Ruta de la Tapa de l’Anxova

0
785

En aquesta ediciĂł 23 locals i establiments participaran a la ‘Ruta de la Tapa de l’Anxova’


L’Escala comença a escalfar motors per la 30a edició de la Festa de l’Anxova. Enguany, des de l’Ajuntament detallen que la celebració incorpora una jornada professional, el 4 d’octubre, sobre l’anxova com a producte turístic. Una de les principals novetats serà aquesta jornada temàtica que han anomenat Anxova 5.0. La Re-Evolució generacional en la indústria artesanal i la immersió de l’anxova dins el món del turisme, organitzada per l’Ajuntament de l’Escala amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Unió de Saladors Històrics d’Anxova de l’Escala. Descriuen que la jornada vol ser un espai de debat, reflexió i creació de sinergies entre producte i territori per desenvolupar experiències innovadores dins el món del turisme enogastronòmic i cultural de la Costa Brava. Estarà conduït pel gastrònom Pep Palau i l’acte inclourà diversos diàlegs entre professionals del sector anxover, gastronòmic, històric i turístic, així com un tast d’anxova i la projecció de l’audiovisual L’Escala i l’anxova: tradició gastronòmica a la costa Brava. Dins la programació de la jornada, el primer dels diàlegs serà sobre El relleu generacional en la indústria anxovera, amb un representant de cadascuna de les empreses locals de la Unió de Saladors Històrics d’Anxova de l’Escala. El segon diàleg, sobre El valor del producte local a les nostres cuines, comptarà amb dos saladors d’anxova i el xef Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc. I l’últim, sobre El valor de l’anxova com a recurs cultural, gastronòmic i turístic, reunirà a l’arqueòleg Quim Tremoleda, la guia turística Romina Ribera i dos saladors d’anxova. Les conclusions d’aquesta jornada seran recollides per l’historiador i periodista gastronòmic Jaume Fàbrega.

LA FESTA. La jornada se celebrarà el dilluns, l’endemà de la celebració de la Festa de l’Anxova que, com és habitual, es farà el primer diumenge d’octubre. El pregoner d’aquest any serà el pintor Lluís Roura, i l’Anxova d’Or la rebran els tres cuiners dels restaurants Compartir (Cadaqués) i Disfrutar (Barcelona), Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Els tres acaben de ser reconeguts en el sisè lloc de la llista de millors cuiners del món, The Best Chef Awards. El pregó i el lliurament de l’Anxova d’Or seran a les 11.30 h, a la platja, i just després es farà una cantada d’havaneres amb el grup Oreig de Mar.

MÚSICA. D’altra banda, el dissabte 2 d’octubre també s’ha inclòs a la programació de la Festa de l’Anxova el concert Tornaveus: Polifonia tradicional, del IV Cicle de Cançó Popular d’Arrel i Amb Salero. Serà a les 19 h, a l’Alfolí de la Sal.

RUTA DE LA TAPA DE L’ANXOVA. Aquest any es recupera la Ruta de la Tapa de l’Anxova, que es va deixar de fer l’any passat per la situaciĂł de la pandèmia. Hi participaran un total de 23 locals, que oferiran les seves propostes basades en l’anxova. A diferència d’altres edicions, aquest any s’ha decidit que la ruta es faci desprĂ©s del dia de la Festa, amb l’objectiu d’allargar mĂ©s la temporada. En aquest sentit es podran tastar les diferents propostes entre l’1 i el 12 d’octubre. Les persones que facin la ruta poden anar segellant un passaport a mesura que van tastant les diferents tapes. Qui ompli tot el passaport podrĂ  votar per la millor tapa i la mĂ©s original, a mĂ©s d’entrar en el sorteig d’un Ă pat al restaurant Compartir. Qui provi les 15 tapes de locals del nucli antic, participa al sorteig de tres dècims de loteria de Nadal de l’Anxova MilionĂ ria. I qui tingui segellades les tapes de fora del nucli antic, entra al sorteig de 5 vals de 50 euros per gastar als comerços de la UniĂł de Botiguers i Empresaris TurĂ­stics de l’Escala. TambĂ© es farĂ  un concurs a Instagram amb les persones que pengin imatges de la ruta de la tapa amb les etiquetes #AnxovadelEscala i #visitlescala. El premi Ă©s un lot de productes locals.

«Amb la Ruta de la Tapa i la Festa de l’Anxova, l’Escala mostra als seus visitants una manera de ser i de treballar i, al mateix temps, marca la identitat de tot un poble, mostrant com un producte gastronòmic autòcton es pot reconvertir en un producte turístic de qualitat, tant per als escalencs com per a tots els nostres visitants», desgranava l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li