
En aquesta ediciĂł 23 locals i establiments participaran a la ‘Ruta de la Tapa de l’Anxova’
L’Escala comença a escalfar motors per la 30a ediciĂł de la Festa de l’Anxova. Enguany, des de l’Ajuntament detallen que la celebraciĂł incorpora una jornada professional, el 4 d’octubre, sobre l’anxova com a producte turĂstic. Una de les principals novetats serĂ aquesta jornada temĂ tica que han anomenat Anxova 5.0. La Re-EvoluciĂł generacional en la indĂşstria artesanal i la immersiĂł de l’anxova dins el mĂłn del turisme, organitzada per l’Ajuntament de l’Escala amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la UniĂł de Saladors Històrics d’Anxova de l’Escala. Descriuen que la jornada vol ser un espai de debat, reflexiĂł i creaciĂł de sinergies entre producte i territori per desenvolupar experiències innovadores dins el mĂłn del turisme enogastronòmic i cultural de la Costa Brava. EstarĂ conduĂŻt pel gastrònom Pep Palau i l’acte inclourĂ diversos diĂ legs entre professionals del sector anxover, gastronòmic, històric i turĂstic, aixĂ com un tast d’anxova i la projecciĂł de l’audiovisual L’Escala i l’anxova: tradiciĂł gastronòmica a la costa Brava. Dins la programaciĂł de la jornada, el primer dels diĂ legs serĂ sobre El relleu generacional en la indĂşstria anxovera, amb un representant de cadascuna de les empreses locals de la UniĂł de Saladors Històrics d’Anxova de l’Escala. El segon diĂ leg, sobre El valor del producte local a les nostres cuines, comptarĂ amb dos saladors d’anxova i el xef Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc. I l’últim, sobre El valor de l’anxova com a recurs cultural, gastronòmic i turĂstic, reunirĂ a l’arqueòleg Quim Tremoleda, la guia turĂstica Romina Ribera i dos saladors d’anxova. Les conclusions d’aquesta jornada seran recollides per l’historiador i periodista gastronòmic Jaume FĂ brega.
LA FESTA. La jornada se celebrarĂ el dilluns, l’endemĂ de la celebraciĂł de la Festa de l’Anxova que, com Ă©s habitual, es farĂ el primer diumenge d’octubre. El pregoner d’aquest any serĂ el pintor LluĂs Roura, i l’Anxova d’Or la rebran els tres cuiners dels restaurants Compartir (CadaquĂ©s) i Disfrutar (Barcelona), Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Els tres acaben de ser reconeguts en el sisè lloc de la llista de millors cuiners del mĂłn, The Best Chef Awards. El pregĂł i el lliurament de l’Anxova d’Or seran a les 11.30 h, a la platja, i just desprĂ©s es farĂ una cantada d’havaneres amb el grup Oreig de Mar.
MÚSICA. D’altra banda, el dissabte 2 d’octubre també s’ha inclòs a la programació de la Festa de l’Anxova el concert Tornaveus: Polifonia tradicional, del IV Cicle de Cançó Popular d’Arrel i Amb Salero. Serà a les 19 h, a l’Alfolà de la Sal.
RUTA DE LA TAPA DE L’ANXOVA. Aquest any es recupera la Ruta de la Tapa de l’Anxova, que es va deixar de fer l’any passat per la situaciĂł de la pandèmia. Hi participaran un total de 23 locals, que oferiran les seves propostes basades en l’anxova. A diferència d’altres edicions, aquest any s’ha decidit que la ruta es faci desprĂ©s del dia de la Festa, amb l’objectiu d’allargar mĂ©s la temporada. En aquest sentit es podran tastar les diferents propostes entre l’1 i el 12 d’octubre. Les persones que facin la ruta poden anar segellant un passaport a mesura que van tastant les diferents tapes. Qui ompli tot el passaport podrĂ votar per la millor tapa i la mĂ©s original, a mĂ©s d’entrar en el sorteig d’un Ă pat al restaurant Compartir. Qui provi les 15 tapes de locals del nucli antic, participa al sorteig de tres dècims de loteria de Nadal de l’Anxova MilionĂ ria. I qui tingui segellades les tapes de fora del nucli antic, entra al sorteig de 5 vals de 50 euros per gastar als comerços de la UniĂł de Botiguers i Empresaris TurĂstics de l’Escala. TambĂ© es farĂ un concurs a Instagram amb les persones que pengin imatges de la ruta de la tapa amb les etiquetes #AnxovadelEscala i #visitlescala. El premi Ă©s un lot de productes locals.
«Amb la Ruta de la Tapa i la Festa de l’Anxova, l’Escala mostra als seus visitants una manera de ser i de treballar i, al mateix temps, marca la identitat de tot un poble, mostrant com un producte gastronòmic autòcton es pot reconvertir en un producte turĂstic de qualitat, tant per als escalencs com per a tots els nostres visitants», desgranava l’alcalde de l’Escala, VĂctor Puga.
Leave a Reply