Les prospeccions d’hidrocarburs del cap de Creus, vetades pel Consell de Ministres

0
2087

A finals de juny es va aprovar un Reial decret que declara Àrea Marina Protegida el Corredor de Migració de Cetacis


 

El polèmic projecte que pretenia fer diverses prospeccions d’hidrocarburs entre el cap de Creus i les illes Balears, a només 13 km del litoral alt-empordanès, ja és història. Almenys de moment. I és que a finals de juny el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar un Reial decret que escuda el corredor de migració de cetacis de la demarcació marina levantinobalear com a Àrea Marina Protegida. Més concretament, preserva un espai marítim de 46.385 km2 (i una amplada mitjana d’uns 85 km) que abasta des del golf de Lleó fins a l’extrem sud del cap de Sant Antoni; és a dir, la major part de la franja marítima compresa entre la costa alt-empordanesa i valenciana i la balear.

L’objectiu de l’edicte és protegir una zona d’alt valor ecològic, perquè a part de ser zona de pas per al rorqual comú cap a les seves àrees de cria i alimentació, també hi habiten una gran diversitat de cetacis (sense anar més lluny, en els darrers mesos s’han avistat diversos grups de dofins a la zona del cap de Creus) i altres espècies de fauna marina (com ara tortugues o aus variades). Per aconseguir-ho, s’estableix un règim de protecció preventiva al corredor, i l’inclou a la llista de zones especialment protegides d’importància per al Mediterrani (coneguda com a Llista ZEPIM). I en termes pràctics, es prohibeix fer-hi cap activitat extractiva nova, sondejos acústics amb canyons d’aire comprimit, i qualsevol altra activitat que pugui contaminar acústicament el subsòl marí.

La ministra portaveu, Maria Isabel Celaá, ja ha confirmat que es prohibiran les prospeccions a la zona. Però des de l’Aliança Mar Blava (plataforma intersectorial publicoprivada que es va fundar precisament per aturar les explotacions petrolíferes) han reclamat al Govern que comenci a redactar el Pla d’ús i gestió d’aquest nou espai marí protegit.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li