Les precipitacions a l’Alt Empordà es poden reduir fins a un 10% en els propers 40 anys

0
651

La Costa Brava és una de les zones més vulnerables al canvi climàtic, i els efectes directes sobre la població seran tangibles en les properes dècades, tant en l’àmbit mediambiental com en el social. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona estan duent a terme diverses simulacions i han determinat que, d’ara i fins al 2050, a la regió sud-est de l’Alt Empordà la temperatura mitjana anual pot pujar entre 0,25 i 1,2ºC per dècada i les precipitacions poden disminuir entre un 2 i un 9,8%. Pel que fa al sector oest, han projectat que la temperatura pugi entre 0,3 i 1,5ºC i que les precipitacions baixin entre un 1,4 i un 7%.
Aquestes són algunes de les dades que el meteoròleg d’HORA NOVA, Carles Bayés, fa públiques a través d’un article publicat a la revista Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos. Sota el títol de Jornades de Meteorologia, aigua i canvi climàtic, Figueres, març de 2014. Apunts de meteorologia de l’Alt Empordà. Ciència, singularitats i tradició, l’informe sintetitza el que es va exposar a les jornades sobre meteorologia que es van fer l’any passat a Figueres.
Bayés també destaca que els fenòmens extrems, tant de precipitacions i inundacions com de sequeres, són els riscos que han castigat més l’Alt Empordà. I tenint en compte que també està previst que augmentin, considera que cal fer tasques de prevenció (basades en la conscienciació, la pedagogia i la coordinació) per minimitzar-ne els efectes.
A més, els pronòstics preveuen que cada any hi hagi entre 20 i 30 nits tropicals més (amb temperatures mínimes que no baixen dels 20ºC) i que a l’interior de la comarca hi hagi menys glaçades. També han calculat que el 2050 el nivell del mar haurà pujat entre 10 i 25 centímetres i que a final del segle XXI l’augment acumulat podria arribar als 40 cm. Pel que fa al vent, la variació projectada no és gaire significativa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li