Les parets també són de les dones

0
1519

La façana del Museu de l’Empordà, de Figueres, acollirà el 14 d’abril el projecte Womart, de l’associació Rebobinart


 

La desigualtat de gènere en els circuits institucionals de les arts visuals, en general, i de l’art urbà, o art en l’espai públic, en particular, posa de manifest que encara hi ha un resistent sostre de vidre que impedeix que el reconeixement del talent femení en aquest gènere assoleixi una paritat real. En resposta a aquesta realitat, l’associació artística Rebobinart, fundada ara fa cinc anys amb la vocació de posar l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic, va crear el projecte Womart, que té l’objectiu de subratllar el talent artístic de les dones creadores, fomentar la seva presència en el camp de l’art urbà i afavorir la seva professionalització.

Després d’haver estat elegit guanyador del Concurs de Comissariat de la Xarxa Transversal d’activitats culturals, el projecte Womart es podrà veure a Figueres, i als nou municipis més d’aquest consorci, el pròxim dissabte, 14 d’abril. Concretament, diversos espais urbans de Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tortosa i Vilanova i la Geltrú, les deu ciutats que conformen Transversal, acolliran l’obra de deu dones creadores, deu artistes, algunes de les quals treballen el grafit, i d’altres fan intervencions més performàtiques, que donaran vida a carrers, murs i sales d’exposicions. A Figueres ho faran sobre la façana lateral del Museu de l’Empordà.

Els comissaris de la proposta són Míriam Alarcón i Marc García, impulsors de l’associació Rebobinart, especialitzada en el desenvolupament de projectes socials a través de l’art urbà de qualitat. Rebobinart treballa per fomentar les expressions més elaborades de l’art urbà i desestigmatitzar la percepció d’una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva. Per aquest motiu, segons Rebobinart, “fomentem una visió de l’art urbà professional posant-lo al servei de la societat per mitjà de la creació de projectes que s’arrelen al territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen una nova via de comunicació amb la ciutadania propiciant l’esperit crític i transmetent missatges de caràcter social en cadascun dels projectes”.

UN PROJECTE AMB CONTINUÏTAT. En aquest context s’inscriu Womart, un projecte que vol tenir continuïtat, més enllà del concurs de comissariat de la Xarxa Transversal. “La continuïtat de Womart és imprescindible donada la seva pròpia naturalesa reivindicativa: la necessitat de fomentar una equitat de gènere en el reconeixement del talent artístic fa necessari que el projecte tingui una permanència per dotar-lo de la rigorositat que requereix”, explica Alarcón, que continua: “per això un cop s’hagin executat les intervencions del concurs, es duran a terme una sèrie d’accions com ara l’organització de cicles de conferències sobre art i dona, on participaran artistes i expertes en gènere; la realització de cicles de documentals, on es projectaran diversos films que aporten visions diferents sobre la presència de la dona en l’art; la realització i publicació periòdica d’entrevistes a dones artistes, i l’organització d’una exposició col·lectiva d’artistes dones que s’articularà sota la mateixa línia comissarial”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li