Les ‘marques’ de Josep Valls, un llibre de vivències escrites

0
759

Cada cop que Josep Valls protagonitza un fet que el marca en la seva vida te la necessitat d’escriure’l immediatament. “En els viatges, trobades, converses i visites, sempre he sentit un buit posterior fins que no ho he escrit. Escriure-ho vindria a ser la fotografia que puc emmarcar i col·locar en un lloc preeminent del meu dia a dia”, explica l’autor de Llibre de marques que va sortir a la llum la setmana passada dins la col·lecció Liberalia de Curbet Edicions.
“Les ‘marques’ del títol es refereixen a coses que m’han marcat. Tot arrenca fa uns 30 anys, més o menys. Anava escrivint textos sobre les meves vivències i els guardava en una carpeta. Hi havia coses encara escrites a mà o a màquina. En vaig fer una tria de les que més em cridaven l’atenció i un dia ho vaig comentar a n’en Jaume Curbet. De seguida li va interessar i em va proposar fer-ne un llibre. No era la meva intenció, però davant el seu interès vaig accedir-hi, reescrivint-les totes però”, assenyala.
Josep Valls, nascut a Sant Feliu de Pallerols aquest dijous farà 70 anys, va cursar estudis eclesiàstics al Seminari de Girona. El 1969 es va casar amb Carme Busquets, filla del mateix municipi de la Garrotxa, i tots dos es van traslladar fins a Figueres on l’escriptor va treballar durant 36 anys com a gerent del Motel Empordà. Allà, el 1974, va ser on va conèixer Josep Pla, circumstància que va desvetllar la seva vena literària. El seu testimoniatge al costat de l’escriptor palafrugellenc fins a la seva mort li va permetre escriure diversos llibres sobre ell.
Ha estat guardonat, entre altres, amb el premi Just M. Casero, el Pin i Soler de novel·la, el Recull i el Marian Vayreda. També va guanyar el Carles Rahola de Periodisme per un article sobre Anna Maria Dalí, un altre dels personatges que va conèixer de prop. Ha publicat 22 llibres sobre temes tan diversos com gastronomia, viatges, biografia i autobiografia, pintura i escultura, comerç ciutadà, novel·la, entrevistes, històries del seu poble natal i de Figueres, entre altres. Ha escrit nombrosos articles a la premsa i no atura el seu ritme.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li