Les lluites ugetistes, al MUME

0
1640

El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera inaugura la mostra «130 anys de lluites i conquestes» de la UGT


Divendres passat, 21 de juny, es va presentar l’exposició «130 anys de lluites i conquestes», amb motiu de l’aniversari de la Unió General de Treballadors (UGT), al Museu Memorial de l’Exili. L’acte va comptar amb Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera; Jordi Font, director del Memorial Democràtic; Xavi Casas, secretari general de la UGT a Comarques Gironines; Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya i Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT. Entre els assistents, Montse Bassa, diputada al Congrés i germana de Dolors Bassa, l’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat empresonada. Dolors Bassa va ser secretària de la UGT a Comarques Gironines entre 2008 i 2015. Com Casas i Ros, Àlvarez va mostrar el seu suport a Dolors Bassa i en va demanar el seu alliberament: «La Dolors Bassa forma part del patrimoni de la UGT».

L’EXILI DELS AFILIATS. A cada província de l’Estat s’ha commemorat la data d’una manera diferent i, a la demarcació, s’ha escollit fer-ho a la Jonquera, on l’hivern del 1939 milers de persones van passar pel carrer Major del municipi, coincidint amb la setmana del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el 20 de juny. En paraules del secretari general a Catalunya, Camil Ros: «A nosaltres també ens han acollit. Després de l’exili, quan la Generalitat republicana va fer un cens de persones refugiades a França, en sortien 59.000 i 14.000 eren ugetistes». Ros va esmentar les victòries aconseguides pel sindicat nascut al carrer Tallers de Barcelona el 1888 i les actuals: «La victòria del salari mínim interprofessional, que ara és de 900 euros, és perquè la UGT de Catalunya el 2006 va ser la primera organització que va situar la necessitat d’un salari mínim de 1.000 euros».

«La UGT del segle XXI incorpora com a eixos fonamentals de la seva política algunes de les demandes que hi ha a la societat», va comentar el secretari general, Josep Maria Àlvarez. Les prioritats són vetllar per la igualtat de gènere, pels drets dels col·lectius LGTBI i la defensa del medi ambient.

Per la seva banda, Jordi Font, del Memorial Democràtic, va posar en relleu la trajectòria de la UGT: «Sense sindicats lliures no es poden defensar els drets dels treballadors. I, per això, es van veure els militants _tant dones com homes_ empesos a la clandestinitat i a l’exili. El sistema actual de llibertats i que privilegia la negociació no és, per tant, cap regal».

L’EXPOSICIÓ. Està composta per 20 panells, 12 de caràcter històric i 6 temàtics sobre les principals fites del sindicat en els anys de protestes, sota la dictadura de Primo de Rivera, amb l’arribada de la Segona República, durant la Guerra Civil i en l’època de clandestinitat i exili de la UGT. Continua amb l’arribada de la democràcia fins als nous reptes socials.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li