Les lluites ugetistes, al MUME

0
1543

El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera inaugura la mostra «130 anys de lluites i conquestes» de la UGT


Divendres passat, 21 de juny, es va presentar l’exposiciĂł «130 anys de lluites i conquestes», amb motiu de l’aniversari de la UniĂł General de Treballadors (UGT), al Museu Memorial de l’Exili. L’acte va comptar amb SĂČnia MartĂ­nez, alcaldessa de la Jonquera; Jordi Font, director del Memorial DemocrĂ tic; Xavi Casas, secretari general de la UGT a Comarques Gironines; Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya i Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT. Entre els assistents, Montse Bassa, diputada al CongrĂ©s i germana de Dolors Bassa, l’exconsellera de Treball, Afers Socials i FamĂ­lies de la Generalitat empresonada. Dolors Bassa va ser secretĂ ria de la UGT a Comarques Gironines entre 2008 i 2015. Com Casas i Ros, Àlvarez va mostrar el seu suport a Dolors Bassa i en va demanar el seu alliberament: «La Dolors Bassa forma part del patrimoni de la UGT».

L’EXILI DELS AFILIATS. A cada provĂ­ncia de l’Estat s’ha commemorat la data d’una manera diferent i, a la demarcaciĂł, s’ha escollit fer-ho a la Jonquera, on l’hivern del 1939 milers de persones van passar pel carrer Major del municipi, coincidint amb la setmana del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el 20 de juny. En paraules del secretari general a Catalunya, Camil Ros: «A nosaltres tambĂ© ens han acollit. DesprĂ©s de l’exili, quan la Generalitat republicana va fer un cens de persones refugiades a França, en sortien 59.000 i 14.000 eren ugetistes». Ros va esmentar les victĂČries aconseguides pel sindicat nascut al carrer Tallers de Barcelona el 1888 i les actuals: «La victĂČria del salari mĂ­nim interprofessional, que ara Ă©s de 900 euros, Ă©s perquĂš la UGT de Catalunya el 2006 va ser la primera organitzaciĂł que va situar la necessitat d’un salari mĂ­nim de 1.000 euros».

«La UGT del segle XXI incorpora com a eixos fonamentals de la seva polĂ­tica algunes de les demandes que hi ha a la societat», va comentar el secretari general, Josep Maria Àlvarez. Les prioritats sĂłn vetllar per la igualtat de gĂšnere, pels drets dels col·lectius LGTBI i la defensa del medi ambient.

Per la seva banda, Jordi Font, del Memorial DemocrĂ tic, va posar en relleu la trajectĂČria de la UGT: «Sense sindicats lliures no es poden defensar els drets dels treballadors. I, per aixĂČ, es van veure els militants _tant dones com homes_ empesos a la clandestinitat i a l’exili. El sistema actual de llibertats i que privilegia la negociaciĂł no Ă©s, per tant, cap regal».

L’EXPOSICIÓ. EstĂ  composta per 20 panells, 12 de carĂ cter histĂČric i 6 temĂ tics sobre les principals fites del sindicat en els anys de protestes, sota la dictadura de Primo de Rivera, amb l’arribada de la Segona RepĂșblica, durant la Guerra Civil i en l’ùpoca de clandestinitat i exili de la UGT. Continua amb l’arribada de la democrĂ cia fins als nous reptes socials.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li