Les llavors de l’odi

0
1536

On estĂ  el Govern que ha de protegir i procurar la igualtat a tot ciutadĂ ?

L’altre dia, el passat 16 de març, l’independentisme es manifestava lliurement per Madrid, traient banderes espanyoles dels edificis impunement per tot seguit penjar la republicana. Els manifestants eren tractats com a nines de porcellana i se’ls deixava fer com a nens malcriats sense cap advertĂšncia. Alhora que tot aixĂČ succeĂŻa, en un petit i turĂ­stic poble del Pirineu catalĂ , hi havia una parella sopant; al costat s’hi va asseure una famĂ­lia amb una nena de 4 anys i una de 12, aprox. Les dues taules s’havien dit bon profit, i la parella educadament s’apartava movent la cadira i deixant pas quan algun membre de la famĂ­lia havia d’anar al lavabo. Tot normal i agradable, perĂČ la noia de la parella va tenir calor, i es va treure el jersei de sobre. Es va quedar amb un mitja mĂ niga fina que li deixava al descobert el canell. El canell estava adornat amb un tros de cinta que simulava la bandera espanyola, i aquesta cinta duia brodades unes lletres, que evidentment la famĂ­lia no podia arribar a llegir. Malgrat tot, es va poder sentir la mare com li deia a la filla petita: «SĂłn del partit X» (no vull dir el nom del partit, perĂČ el lector pot intuir que es tracta d’un partit constitucionalista). Pausa i silenci a la taula familiar. A continuaciĂł la mare li va dir a la nena de 4 anys: «Vine, nena, has de saber qui sĂłn aquesta gent». Almenys, van tenir la delicadesa de contenir-se davant de la parella, aixĂČ si, ni postres ni cafĂšs. Marxaren de seguida, i a l’hora de pagar, posaren la cirereta amb els seus comentaris al responsable i propietari del bar, dient-li: «AquĂ­ no tens reservat el dret d’admissiĂł? Com Ă©s que deixes entrar aquesta fauna?», i amb el cap van assenyalar la parelleta. L’amo va respondre: «SĂłn uns clients i a part sĂłn amics, per quĂš no els haig de deixar entrar si sopen i paguen com tothom?». A aixĂČ, el pare de famĂ­lia va respondre: «SĂ­, sĂ­, em sembla molt bĂ©, perĂČ a nosaltres aquĂ­ ja no ens hi veurĂ s mĂ©s».

[InspiraciĂł profunda del lector… expiraciĂł, deixar anar l’aire… tornar a inspirar… deixar anar l’aire. ReflexiĂł.]

És aixĂČ el que volem? Inculcar l’odi des de petits vers les persones que no pensen com nosaltres? Quin sistema democrĂ tic Ă©s, aquest? O penses com nosaltres o ets un enemic ferotge, del qual t’has de protegir i saber tota una veritat, la nostra, que potser no ho Ă©s del tot? On Ă©s la riquesa de poder pensar diferent? D’on surt aquest odi del sector independentista? Tan malament viu el catalĂ  independent? Es veuen estiuejar, sopant i dinant en restaurants, amb bons cotxes… Expliqueu-me, D’ON PROVÉ AQUEST ODI? Molts de nosaltres som fills de la democrĂ cia, mai ens ha faltat res. AquĂ­ ha d’haver-hi algun problema personal no resolt i que es focalitza amb aquest odi vers la persona que no pensa igual, o un adoctrinament ja des de ben petits, inculcant una mateixa idea. Si no, no ho entenc.

DesprĂ©s, quan passen fets com els de Nova Zelanda (havia passat el dia anterior), tothom s’estranya. Com ens hem d’estranyar, si estem fomentant tota mena d’odi a la gent que no pensa igual que un mateix, des de la infantesa de la persona, quan mĂ©s esponja i mĂ©s vulnerable s’és?

Tot plegat fa molta llĂ stima, augurĂ  un futur social ple de conflictes.

Potser ens estem lliurant de la guerra que histĂČricament coneixem. PerĂČ aquestes petites batalles, aquesta rancĂșnia, aquest poc filosofar, parlar de del respecte, discutir sanament totes les posicions… per a poc a poc deixar pas a aquestes accions violentes de fet i de paraula, fan preveure una societat malalta, enrocada, perillosa, rabiosa… Sento pena per aquest tipus d’esser humĂ . Tinc l’esperança i el desig que aquesta nena de 4 anys estudiarĂ , podrĂ  valorar, raonar, pensar… Tot i aixĂ­, un estrany sentiment de por comença a rondar-me cada cop mĂ©s fort, altrament el sentiment de llĂ stima i impotĂšncia van desapareixent i sovint a les nits m’apareix el fantasma del PaĂ­s Basc. Repeteixo, on estĂ  el Govern que ha de protegir i procurar la igualtat a tot ciutadĂ ?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li