Les funeràries de l’Alt Empordà no estan saturades per ara i no preveuen col·lapse

0
1433

Les empreses ho atribueixen al fet que els casos de Covid-19 crítics s’atenen preferentment a Girona i Salt


L’Alt Empordà no està registrant, de moment, un nombre significatiu de defuncions per Covid-19. A diferència de Girona, les empreses funeràries de la comarca estan tenint un flux de defuncions habitual i no es troben col·lapsades. Sí que afecten les restriccions establertes per la situació de pandèmia i no es fan cerimònies, ni tampoc hi ha el servei de vetlla, oberts a amics i altres familiars.

La Funerària Vicens va atendre dimecres passat el primer servei per Covid-19. Els seus responsables expliquen com van seguir la legalitat establerta: «La família no ha pogut veure el difunt, no hi ha hagut vetlla, ni cerimònia ni opció d’enterrament. Directament es va procedir a la incineració. Per a quan tot això hagi passat sí que hem ofert un servei de comiat a la família».

Pel que fa als casos de no Covid, la funerària organitza un petit acte de 10 minuts que oficia un mossèn i on hi són presents entre cinc i deu familiars.

A la pregunta de si preveuen un col·lapse per culpa del coronavirus, a Vicens creuen que no. Tot i això, en cas que no es pogués atendre la demanda, en aquesta empresa funerària ja els han ofert congeladors externs per instal·lar, si fos necessari. Els responsables de Vicens, però, estan constatant que «el 90% de les defuncions es produeixen al Trueta de Girona i al Santa Caterina de Salt, que és on van els crítics, i d’allà ja els incineren».

Aquests dies a Vicens han atès diversos serveis sospitosos de ser Covid i les mesures de seguretat han estat extremes pels serveis funeraris amb tot el material EPI (equipament de protecció individual) necessari. La recollida del difunt s’ha hagut de fer amb els protocols establerts per Sanitat, «dues bosses de cremallera segellades amb silicona o cinta aïllant i taüt segellat, també amb cinta americana o cinta aïllant. A més, s’esterilitza tota la caixa amb una solució amb aerosol».

Des d’Àltima, el seu gerent, Paco Muñoz, explicava que fins aquest cap de setmana no havien atès cap víctima per la Covid-19. Muñoz declarava: «Les causes de les defuncions han sigut molt fàcils de determinar. En casos de dubtes, el nostre personal porta els EPIs corresponents i, si es confirmés un cas de Covid, ja no permetríem vetlla, ni cerimònia ni tampoc que la família presenciés la incineració». Des d’Àltima no preveuen tampoc un col·lapse de les seves instal·lacions, per ara. El seu gerent demana que la gent estigui tranquil·la: «Continuarem donant el servei a tothom que ho necessiti amb les limitacions legals que hi ha ara sobre el paper. Amb els difunts sense Covid tenim la possibilitat que les famílies els vetllin un parell d’hores amb el màxim grau de consanguinitat dels familiars. A més, també podem fer una cerimònia amb la mateixa limitació de capacitat als nostres oratoris».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li