Les excavacions a la BasĂ­lica de Santa Maria treuen a la llum el retaule original

0
886

Tots els indicis indiquen que aquesta part ha quedat oculta sota la base actual durant més de tres-cents anys


En un acte a dins de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, s’han donat els resultats de la darrera campanya d’excavacions realitzada a l’interior d’aquest edifici, amb una nova sorpresa; el descobert de l’estructura original del retaule d’alabastre del segle XV. Gràcies a una cala realitzada en un angle de la seva base s’ha pogut comprovar l’existència d’una part del final del retaule decorada.

Aquesta troballa confirma els estudis fets durant el 2002, on es plantejava la hipòtesi que el retaule hauria tingut una base anterior de forma poligonal amb dos graons i bastida amb llosses de marbre, i que aquesta hauria estat parcialment desmuntada, molt probablement al segle XVIII, per a construir l’actual. A més a més, una cala geològica ha permès confirmar que la capçalera es troba fonamentada sobre un desnivell important d’uns 4 metres. Tots aquests detalls s’acabaran d’estudiar detingudament i s’avaluarà la possibilitat de restituir la cota original de circulació de tota la zona del presbiteri de finals del segle XIII. Amb aquesta restauració es podrien recuperar les peces originals del paviment que foren aixecades al segle XVIII i donar al retaule la prestància i l’alçada que havia tingut en el moment de la seva instal·lació.

PROJECTE QUADRIENNAL. A la darrera descoberta s’hi ha d’afegir la troballa de les restes de l’església preromànica, del cor i d’un mur de grans dimensions a l’interior de la nau central. També s’ha trobat un amagatall amb més de 400 bales de plom que daten de la Guerra Gran.

Els treballs s’han pogut dur a terme gràcies al projecte quadriennal que promou l’Institut d’Estudis Empordanesos i que impulsa la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, amb el finançament de la Generalitat, l’Ajuntament de Castelló i l’Institut Ramon Muntaner. Durant la presentació dels resultats, la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, Maite Miró, ha afirmat que «estem molt satisfets dels resultats obtinguts». L’encarregada de les excavacions i directora de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, ha reconegut l’interès per a continuar els treballs, «ens agradaria fer noves intervencions a partir de l’any vinent a través d’un nou quadrienni de col·laboracions».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li