Les excavacions a la BasĂ­lica de Santa Maria treuen a la llum el retaule original

0
965

Tots els indicis indiquen que aquesta part ha quedat oculta sota la base actual durant més de tres-cents anys


En un acte a dins de la BasĂ­lica de Santa Maria de CastellĂł d’EmpĂșries, s’han donat els resultats de la darrera campanya d’excavacions realitzada a l’interior d’aquest edifici, amb una nova sorpresa; el descobert de l’estructura original del retaule d’alabastre del segle XV. GrĂ cies a una cala realitzada en un angle de la seva base s’ha pogut comprovar l’existĂšncia d’una part del final del retaule decorada.

Aquesta troballa confirma els estudis fets durant el 2002, on es plantejava la hipĂČtesi que el retaule hauria tingut una base anterior de forma poligonal amb dos graons i bastida amb llosses de marbre, i que aquesta hauria estat parcialment desmuntada, molt probablement al segle XVIII, per a construir l’actual. A mĂ©s a mĂ©s, una cala geolĂČgica ha permĂšs confirmar que la capçalera es troba fonamentada sobre un desnivell important d’uns 4 metres. Tots aquests detalls s’acabaran d’estudiar detingudament i s’avaluarĂ  la possibilitat de restituir la cota original de circulaciĂł de tota la zona del presbiteri de finals del segle XIII. Amb aquesta restauraciĂł es podrien recuperar les peces originals del paviment que foren aixecades al segle XVIII i donar al retaule la prestĂ ncia i l’alçada que havia tingut en el moment de la seva instal·laciĂł.

PROJECTE QUADRIENNAL. A la darrera descoberta s’hi ha d’afegir la troballa de les restes de l’esglĂ©sia preromĂ nica, del cor i d’un mur de grans dimensions a l’interior de la nau central. TambĂ© s’ha trobat un amagatall amb mĂ©s de 400 bales de plom que daten de la Guerra Gran.

Els treballs s’han pogut dur a terme grĂ cies al projecte quadriennal que promou l’Institut d’Estudis Empordanesos i que impulsa la DirecciĂł General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, amb el finançament de la Generalitat, l’Ajuntament de CastellĂł i l’Institut Ramon Muntaner. Durant la presentaciĂł dels resultats, la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, Maite MirĂł, ha afirmat que «estem molt satisfets dels resultats obtinguts». L’encarregada de les excavacions i directora de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, ha reconegut l’interĂšs per a continuar els treballs, «ens agradaria fer noves intervencions a partir de l’any vinent a travĂ©s d’un nou quadrienni de col·laboracions».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li