“Les diferències han de començar a ser normals en aquesta societat”

1
1146

Un grup de sis persones de la comarca, entre les quals Mayte Mondéjar, a qui entrevistem, han decidit engegar un Verkami per dur a terme un projecte de 3 contes que expliquen històries diferents. L’objectiu és donar veu a aquells protagonistes que se’ls ha privat l’accés al món dels contes per la seva condició


Com neix aquest projecte de solidaritat?
Nosaltres som un grup de sis persones de diferents àmbits professionals que volíem tirar endavant un projecte solidari de tres contes que expliquen històries molt diferents. El nostre objectiu és fer visibles realitats humanes que sovint queden amagades a la literatura infantil. El projecte neix després d’haver estat a la presentació d’un llibre fet per Verkami, allà vam veure que en podíem muntar un i tirar endavant el nostre projecte. D’aquesta manera va començar la idea del Verkami. Els contes ja els teníem fets, dues companyes van escriure El conte de la princesa cega i el de La revolta de l’àvia. Elles són treballadores socials i tenien moltes ganes de fer un treball lúdic però pedagògic per fer evident problemes com la ceguera o l’Alzheimer, que a vegades passen una mica de llarg en els contes infantils. El tercer conte, El gegant feliç, surt d’un projecte educatiu que vam dur a terme a l’escola on treballo, l’Anicet de Pagés, sobre els refugiats. El nostre projecte és sense ànim de lucre i el que volem és publicar uns contes que toquen temes necessaris.

El vostre objectiu és aconseguir 5.000 euros. De moment teniu 4.434 euros recaptats per dur a terme el projecte. Us esperàveu aquesta participació?
No sabíem com aniria, vam posar-hi moltes il·lusions i inclús vam dir que si no aconseguíem els diners, els posaríem de la nostra butxaca per tal de publicar els llibres. La nostra idea és que amb el que recollim puguem cobrir les despeses de l’editorial.

La vostra proposta presenta la història d’una princesa cega, una àvia que perd la memòria i un gegantó refugiat que acull l’Alt Empordà. Són temes que no acostumen a sortir als contes infantils.
No podem dir que sóm els primers a fer contes enfocats cap a aquesta direcció però actualment, al mercat cultural, hi ha molt poca cosa. Crec que és necessari que aquestes temàtiques es normalitzin. Les diferències han de començar a ser normals en aquesta societat i que no sigui un extra trobar un conte sobre la ceguera. Tot el que surt de l’estàndar sembla difícil. Cal donar-hi cara i ulls.

Quants exemplars teniu previst publicar si aconseguiu la xifra marcada?
Hem pensat fer-ne 500 edicions de cada conte. Si ens passem dels 5.000 euros seran destinats a fer l’edició amb més qualitat. Encara no sabem al preu que es vendran els contes però tenim previst publicar-los al maig. Als Patis de primavera que es fan entre artesans ja es començaran a vendre els primers exemplars.

I els beneficis que obtingueu seran destinats íntegrament a l’organització internacional d’ajuda als refugiats Open Cultural Center.
Sí, absolutament tot. Per això ens interessa passar dels 5.000 euros, perquè tot el que es recapti anirà per a l’entitat. Aquesta ONG ens agrada perquè a banda de treballar amb els refugiats que arriben a Europa, també estan ajudant als països d’origen d’aquestes persones exiliades. Nosaltres volem aportar el nostre granet de sorra a la història aquesta tan sòrdida dels refugiats. Que ara ja sembla que no té cap mena de sortida.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
LasDiferencias
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
LasDiferencias
Convidat

Bona iniciativa!