Les claus per sobreviure l’adolescència

0
929

“Ser adolescent és apassionant, divertit, complicat, especialment útil o inútil, temps de transició o època significativa de la vida, tot i no-res… Però aquests anys de la vida que transcorren entre la primavera amb què es comença l’ESO i la primavera de l’abandó definitiu de l’escola obligatòria, són una cosa o altra segons els barris que els nois i les noies puguin trepitjar”. Així comença el pròleg ‘La importància de ser adolescent’ que Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista ha escrit per a l’excel·lent llibre Famílium 2.0. Sobreviure l’adolescència, escrit per Raimon Casals i Glòria Canyet, i amb les fotografies de Maria Velasco i altres persones.
El llibre vol ser, segons paraules d’una de les seves autores, Glòria Canyet, “una eina socio-educativa, senzilla, adreçada a pares, educadors, formadors i sobretot, a adolescents per normalitzar la diferència”.

educació emocional. Una diferència familiar i cultural. Però, a més, fa incidència en aspectes de gran actualitat, com la immigració, la interculturalitat, el gènere, l’orientació afectivosexual dels joves, la cura del medi ambient, els pros i contres de la tecnologia i les noves formes de comunicar-se, entre d’altres. “Es tracta d’un llibre per deixar a la tauleta de nit dels nostres fills i filles adolescents. No pretén imposar res, sinó fomentar el diàleg entre pares i fills, educadors i alumnes. Amb la crisi econòmica i de valors és difícil tenir una actitud positiva. Hi ha hagut molts canvis socials i trobem que és molt important donar eines de tot, per fomentar la igualtat. Amb això vol dir aprendre a respectar les diferències”, ha explicat Glòria Canyet, tot afegint: “Està clar que la pregunta clau és: Com es fa això? Nosaltres creiem que s’aconsegueix a través de l’educació emocional”. Segons el catedràtic d’Orientació Psicopedagògica de la Universitat de Barcelona, Rafael Bisquerra, l’educació emocional és “una innovació educativa que respon a necessitats socials no ateses en les matèries acadèmiques ordinàries.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li