Les arrels empordaneses de Punset

0
2556

El pare del conegut divulgador cientĂ­fic havia nascut a Cistella, on la famĂ­lia tenia la casa pairal


 

És una història poc coneguda i que ara, arran de la mort del seu protagonista, ha passat pràcticament desapercebuda. Eduard Punset (Barcelona 1936-2019) tenia els seus orígens familiars a l’Alt Empordà. El seu pare havia nascut a Cistella, on hi havia la casa pairal coneguda popularment com a Can Punset. El popular divulgador científic hi havia passat estades quan era petit, sobretot a l’estiu, i puntualment s’hi havia desplaçat al llarg dels darrers anys, sobretot a la dècada dels 80, quan encara hi vivien descendents directes de la família.

El banyolí Pere Lladó, company seu de partit, primer a Centristes de Catalunya-UCD i més tard al CDS, recordava la setmana passada que «en les meves primeres eleccions al Parlament de Catalunya, a finals dels anys 80, li vaig demanar que m’acompanyés. Acceptà ser el número cinc de la llista i passàrem 15 dies espectaculars. Li agradava sobretot l’Alt Empordà. Les seves arrels eren a Cistella i més d’una vegada tornant cap a Girona havíem d’anar a passejar-hi anònimament, per tal de gaudir de la tramuntana pels carrers de la vila».

Ens hem de remuntar a la tardor de l’any 1980, quan Eduard Punset va ser nomenat ministre de Relacions amb la Comunitat Europea, per localitzar una visita oficial a Cistella. Va ser arran de la festa major, que se celebra per la Verge del Pilar, entorn del 12 d’octubre, quan s’hi va desplaçar per tornar a visitar, després de molts anys, l’edifici de Can Punset. Ell mateix va obrir la portalada que tantes vegades havia creuat en la seva infantesa i va visitar algunes de les dependències de l’immoble.

En aquell moment va explicar als periodistes que cobríem la visita que «quan era petit hi havia passat algunes temporades, però ja no recordava com era. Encara ara hi tinc família al poble i uns oncles hi solen venir sovint. El meu pare va marxar de jove cap a Barcelona, per tal d’estudiar medicina i un cop amb el títol a la butxaca va ser destinat a Sitges i ja no va tornar a viure al poble mai més». Després de participar en els actes característics de tota festa major –missa, sardanes, dinar popular i partit de futbol- Punset va explicar que «segurament l’any vinent tornaré. Estic molt content de tenir les meves arrels a Cistella».

Com corroborava la setmana passada Pere Lladó, efectivament va tornar al poble en diverses ocasions, encara que fos de manera completament anònima. Finalment, no s’hi va pas comprar una segona residència, però sí que va escollir l’Empordà per fer-ho. En concret, Fonteta, al Baix Empordà, on feia llargues estades fins fa ben poc temps. Des del 2007 lluitava contra un càncer de pulmó. La seva desaparició ha estat molt sentida en diversos àmbits, ja que Eduard Punset s’havia convertit en un personatge mediàtic pels seus llibres i programes de televisió.

BIOGRAFIA. Eduard Punset es llicencià en Dret per la Universitat de Madrid i després obtingué un màster en ciències econòmiques per la Universitat de Londres. Fou director econòmic de The Economist (1967-1969), alt funcionari del Fons Monetari Internacional (1969-1973) i assessor financer de grans empreses espanyoles. Incorporat a Centristes de Catalunya-UCD, fou conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya provisional (1980), diputat al Parlament de Catalunya i ministre per a les Relacions amb la CEE (1980-1981).

Desvinculat de CC-UCD, es presentà com a independent a les llistes de Convergència i Unió, per la qual fou elegit diputat a Corts (1982), però aviat dimití (1983). L’any 1985 ingressà al Centro Democrático y Social d’Adolfo Suárez, partit per al qual fou elegit diputat al Parlament Europeu el 1987 i el 1989, i del qual fou membre fins al 1994 (des del 1991 com a independent). El juny del 1991 creà Foro, una formació que, després del fracàs en les eleccions europees del juny, desaparegué el març del 1995. Durant tots aquests anys publicà diversos assaigs sobre política i societat.

Incorporat a l’Institut Químic de Sarrià com a professor de ciència i tecnologia de la Facultat d’Economia, inicià una etapa com a divulgador científic que li donà una notable projecció als mitjans de comunicació, especialment a partir del programa Redes de Televisión Española (1996-2014), concebut i dirigit per ell, i també amb la participació en fòrums i debats i amb la publicació de llibres de divulgació científica d’àmplia difusió, gairebé tots en català i en castellà. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li