L’enderroc del Club Med i la restauració del paisatge costarà 7 milions d’euros

0
760

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha confirmat que l’inici de l’enderroc de les 443 edificacions que resten al Club Med, de Cadaqués, s’iniciarà després de Setmana Santa. L’actuació durarà un any i s’aturarà a l’estiu. La inversió és de 7.032.361 euros, finançat entre el Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat. El projecte, presentat aquest divendres pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i la directora general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Alícia Paz, també preveu la recuperació dels hàbitats originals vegetals i geològics. Paz s’ha referit també a la partida de 7 MEUR aprovada pel govern espanyol per restaurar la costa gironina. 

L’àrea d’actuació serà de 4,5 hectàrees on actualment resten les 443 edificacions del centre de vacances del cap de Creus, entre elles el restaurant, la cuina i serveis, el menjador del personal i les 412 cel·les dormitoris. L’enderroc es farà amb el sistema de desconstrucció selectiva en sentit invers al de la construcció i de manera ‘acurada’ per evitar malmetre l’entorn. Una gran part de la runa serà transportada en helicòpters, tal com s’havia fet fins ara per tal de minimitzar l’impacte sobre les roques. Concretament, s’actuarà sobre el paratge de Tudela, l’anomenada ‘gran sala’, on hi ha més d’una cinquantena d’indrets de gran interès paisatgístic i natural. Aquesta zona, també va ser font d’inspiració del pintor figuerenc en alguns dels seus quadres, com ara el ‘Gran masturbador’ que evoca la forma d’algunes de les roques d’aquest paratge.

A més de l’enderroc d’edificacions, el projecte també preveu l’eliminació de les espècies invasores i la restauració de la vegetació. El pressupost total és de 7.032.361,72 euros finançats entre el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i el Departament de Medi Ambient i Habitatge. En el cas del Departament de Medi Ambient, es va formalitzar un conveni de col·laboració amb la Gestora de Runes que serà l’encarregada de treure els 39.000 metres cúbics que s’espera que es generi amb l’enderroc dels 443 apartaments.Amb aquesta actuació, el Club Med quedarà pràcticament enderrocat. Només restarà l’aparcament de Dalt de Tudela, el miradors com el del Camell, el de la Cala Culip, el de la riera de Francalús, el dispensari, el punt d’informació Francalús, l’embarcador i edificació Cala Culip i el Mas de Ravassers de Baix.

La primera fase del projecte de restauració del Club Med es va iniciar el mes de gener del 2007 i va tenir una durada de set mesos. Les obres van consistir en la retirada d’estructures i de materials de les passarel·les i els amarratges de la cala Agulles, la platja de Tudela, Tudela est, la cala Francalús, la cala Cullaró i la cala Culip, que són dins de la zona marítima terrestre, àrea de competència del Ministeri. En total, es van retirar 3.800 metres quadrats de formigó i les obres van tenir un cost de 841.278,14 euros. A mitjan mes d’abril del 2008 i després de quatre setmanes de treball, va finalitzar la retirada del mobiliari interior de les edificacions i els elements no fixos de les 443 construccions del Club Med.

D’altra banda, la directora general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Alícia Paz, s’ha referit a l’aprovació per part del Consell de Ministres de diverses partides pressupostàries per restaurar la costa catalana de la llevantada de desembre. Per la gironina, la partida serà de prop de 7 MEUR, per la tarragonina, d’1 MEUR i per la barcelonina, de 5 MEUR.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li