L’Empuriabrava desconeguda

0
2273

La Marina d’Empuriabrava amaga algunes curiositats arquitectòniques d’allò més destacables


Us heu preguntat mai què hi fan uns fanals amb l’escut de l’Ajuntament de Barcelona, a Empuriabrava? Nosaltres fins al dia d’avui no. Però la curiositat de la guia turística local, Marisol Sellés, ha fet que descobríssim una Empuriabrava que, per a moltes persones, ha estat fins ara desconeguda.Durant la visita guiada trobem tres fanals amb aquestes característiques, a la zona de la Marina d’Empuriabrava. O potser quatre, aquest és un altre dels dubtes; el nombre exacte de fanals amb trets identitaris del mobiliari urbà de la capital catalana no és clar.

ELS FANALS. Són una lluminària molt elegant, feta de ferro forjat i amb unes corones a la part superior. Aquests fanals estan fets per l’empresa Industrias de Iluminación Roura, una empresa amb molts anys d’història i pel que sembla és un disseny bastant antic.

DESCONEIXEMENT DE L’AJUNTAMENT. El consistori de Castelló d’Empúries-Empuriabrava no sap d’on provenen aquests fanals. De fet, el mateix alcalde del municipi, Salvi Güell, no en sabia ni l’existència. D’altra banda, a l’hora de tancar aquesta edició encara no havíem pogut parlar amb la gerència de la Marina d’Empuriabrava per resoldre el nostre dubte. És per això que aquesta és la primera part de «l’Empuriabrava desconeguda» i la segona part la publicarem la setmana que ve.

ALTRES ZONES CURIOSES. La mateixa guia turística posa en qüestió dues zones més de la Marina que pensem que també són poc conegudes pels alt-empordanesos. Una d’aquestes és la suma de dos o tres carrers que sembla que podrien estar inspirats en l’illa d’Eivissa i la construcció balear. Diem «inspirats» perquè no compleixen exactament els trets identificatius de l’arquitectura eivissenca pura, però sí que hi veiem algunes similituds. Totes les cases són de color blanc i amb acabats rodons, no hi ha cantonades marcades i el joc del blanc i la pedra et fa pensar que estàs en algun poblet de Pitiüses. Un dels elements que ens fa veure que no és purament arquitectura eivissenca són els acabats en punxa d’una de les voltes que uneix un carrer amb la plaça, que curiosament es diu plaça Eivissa. Algunes fonts consultades expliquen que antigament la proposta de la Marina d’Empuriabrava era crear zones de residència i temàtiques al llarg de tota la zona urbanitzable, potser és per això que hi trobem un barri inspirat en Eivissa i aquesta segona zona que explicarem a continuació.

ILLA CARTAGO. Aquesta zona potser és més coneguda per la població, ja que hi ha més residències que no al «poblat eivissenc». D’altra banda, també està senyalitzada als carrers principals de la Marina d’Empuriabrava. Illa Cartago, però, no deixa indiferent a ningú: quan entres el primer que hi veus són moltes flors, sobretot buguenvíl·lies enormes i molt ben cuidades. Un altre dels fets que ens crida l’atenció són les insígnies que hi ha a moltes de les cases, algunes hi tenen una ceràmica de Sant Jordi a la façana o escuts que no reconeixem. Però el més curiós de tot és que aquest petit barri d’Empuriabrava té un campanar i tot. Sí, un campanar. Un petit campanar que et dona la benvinguda quan entres al barri i toca les hores amb un fil de campanes d’allò més agradable. Tot plegat, molt curiós. Aquesta zona, que porta per nom Illa Cartago, té un port, com en la majoria de canals de la zona, que fa pensar en els típics ports púnics de Cartago.

LA NUMERACIÓ. Sempre hem sentit allò que «a Empuriabrava els carters es tornen bojos!» i potser no els falta raó. En aquesta zona de l’Illa Cartago hem pogut comprovar que la numeració de les cases és ben complicada, ja que, segons algunes fonts, antigament les parcel·les estaven repartides de manera diferent i amb la crescuda de la Marina van improvisar la numeració a mesura que venien els habitatges. És per això que en un mateix carrer i de costat ens podem trobar una casa amb el número 1 i al costat una casa amb el 73, tal com es pot veure a la imatge que il·lustra aquesta pàgina. [El reportatge continuarà la setmana que ve.]

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li