L’Empordà té «la possibilitat de generar un astrofísic de nivell cada pocs anys»

0
1532

Estudiants seleccionats gaudiran de formació intensiva i un d’ells serà becat per viatjar a Namíbia amb Shelios


 

Nova iniciativa de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà (OAA), que tindrà efectes positius a la comarca. Dimecres passat, el president de l’OAA, Juan Carlos Casado; el director, Pere Guerra, i el representant de la Societat Astronòmica de Figueres, Pere Horts, van presentar a La Cate, a Figueres, el programa de beques que posa en marxa l’observatori alt-empordanès i que va adreçat a estudiants de primer de batxillerat. A l’acte també hi era el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer.

Amb el programa de beques es vol apropar l’astronomia de manera més acadèmica i formativa als estudiants. En aquesta primera edició s’han previst tres dies de formació intensiva a l’Observatori Astronòmic d’Albanyà els pròxims 9,10 i 11 de maig. Hi podran participar estudiants de primer de batxillerat de la comarca. Els centres hauran de fer la selecció prèvia i només podran escollir un màxim de dos alumnes. D’entre tots els estudiants participants, un serà becat per participar a l’expedició científica Shelios 2018 d’aquest estiu. Es tracta d’un viatge de 16 dies de durada per observar el cel excepcionalment fosc de Namíbia. La beca es lliurarà el 16 de maig a la mateixa sala Toni Montal de La Cate on es va fer la presentació del programa.

El director de l’Observatori, Pere Guerra, va declarar que es faran «unes proves de selecció rigoroses». A la vegada també afegia: «Tenim la possibilitat de generar un astrofísic de nivell cada pocs anys a l’Empordà». Pel que fa a l’expedició científica Shelios, Juan Carlos Casado, que hi participa, va explicar que es recorreran indrets diversos de Namíbia com observatoris, desert i costa. Casado va destacar que «des del 2004 s’hi inclou la participació d’estudiants de batxillerat». Un fet que ha de tenir un relleu.

L’Observatori d’Astronòmic d’Albanyà, inaugurat l’estiu passat, té el telescopi més gran de les comarques de gironines. En aquest temps ja hi han passat 4.500 visitants. Recentment, l’OAA compta amb la novetat de la grada calefactada per observar estels fins i tot a l’hivern.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li