L’atenció sanitària i els serveis socials de l’Alt Empordà s’integraran en un sol model

0
1536

Amb el sistema unificat, els professionals dels dos sectors compartiran recursos i serveis per millorar l’atenció als veïns


 

Crear un model sociosanitari comú que garanteixi la intervenció conjunta i integrada de tots els agents de salut i els serveis socials de l’Alt Empordà. Aquest és el principal objectiu de l’acord institucional que es va signar dijous a la seu del Consell Comarcal, i que permetrà posar en marxa un protocol que ja fa temps que s’està gestant. Els signataris del conveni (que s’emmarca en el Pla Interdepartamental d’Atenció i Integració Social i Sanitària de Catalunya) van ser el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer; l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el gerent de la Regió Sanitària de Girona del CatSalut; Miquel Carreras; la directora dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Casacuberta, i la coordinadora de les Polítiques Públiques per a l’Estat del Benestar (del Departament de la Presidència de la Generalitat), Dolors Rusinés. I és que el nou model agruparà professionals de Salut i dels Serveis Socials de tota la comarca (incloent-hi Figueres, que ara té serveis socials propis).

De moment s’han definit tres àrees de treball prioritàries que comportaran la creació de tres comissions de treball. En primer lloc, l’atenció domiciliària, que ha de garantir que les persones que no vulguin ingressar en una residència puguin gaudir d’una atenció integral a casa (actualment aquestes persones poden rebre fins a una desena de serveis diferents). En segon lloc, la salut mental i d’addiccions. I en tercer lloc, la prevenció i intervenció en l’àmbit dels maltractaments a la gent gran (un fenomen que preocupa molt les administracions, sobretot perquè costa molt més de detectar que altres maltractaments).

En termes pràctics, la directora tècnica de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal, Rosa Guixé, va especificar durant la signatura de l’acord que “ja no parlem de coordinació, parlem d’integració”. I va afegir: “El que ens interessa ara és com podem integrar aquests serveis per oferir el servei únic que demana la ciutadania”. En aquest sentit, va recordar que fa dos anys totes les entitats sanitàries i socials que operen a la comarca ja van crear una taula tècnica per començar a treballar. Els professionals van dibuixar un diagnòstic a partir del qual es va crear un full de ruta. I aquesta anàlisi va revelar diverses deficiències que el nou model ha de permetre cobrir.

Aquestes necessitats van des d’aprofundir en el coneixement de dos sistemes que són molt diferents (la salut és molt universal, mentre que els serveis socials són molt més locals) i gestionar els recursos d’una manera més eficient, fins a crear un full de ruta comú, redactar una cartera de serveis (com ara proveïdors) única, o compartir instruments, sistemes d’informació, recerca i formació; passant per algunes millores que el Consell Comarcal ja ha començat a aplicar. Entre les més destacades, hi ha el disseny d’una primera eina comuna que ja permet treballar la continuïtat assistencial dels altempordanesos que tenen una fragilitat social i de salut. Però també s’han començat a reorganitzar les àrees bàsiques de salut perquè coincideixin amb les de serveis socials (actualment, per exemple, a l’àrea sanitària d’Albera Salut hi treballen quatre serveis socials diferents).

El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, va reafirmar dijous que “les persones necessiten una solució, i necessiten una solució simplificada que els satisfaci”, i va destacar la importància del nou model en una comarca com l’Alt Empordà, que té 68 municipis amb més de 100 nuclis i un percentatge de persones més grans de 85 anys molt elevat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li