
El poble es vestirà de gala per festejar la vint-i-cinquena edició de la fira temà tica. Hi haurà diferents actes i activitats per la mainada
Si l’Armentera es diferencia d’altres poblacions de l’Alt Empordà , és pels seus conreus. El poble és conegut per la gran producció de poma que hi ha i aquesta està inclosa dins la Denominació d’Origen Protegida Poma de Girona.
Els experts expliquen que les pomes de l’Armentera destaquen per tenir més dolçor. La collita es fa durant l’agost i fins a finals d’octubre, és per aquesta raó que el poble va decidir, ara fa 25 anys, crear una fira per promocionar el producte local i també el municipi.
25 ANYS DE FIRA. El pròxim diumenge, 10 d’octubre, l’Armentera celebrarà el quart de segle de la seva fira temà tica. Com cada any, a la plaça de l’Església hi haurà durant tot el dia la parada de productors locals amb les diferents varietats de poma de l’Armentera. També hi haurà altres parades amb productes artesans i gastronòmics. Pel que fa a les activitats i actes programats, en destaca l’exposició i venda de pintures d’artistes amb vincle a l’Armentera, i també una exposició de pintura que han elaborat la mainada del poble.
Durant la fira hi haurà servei de bar i entrepans a cà rrec de l’AFA de l’escola, l’Associació de FamÃlies Fluvianets.
ACTIVITATS PER MAINADA. Des de l’organització de la fira s’ha programat un taller de serigrafia per a infants. El preu del taller és d’1 euro per participant i consistirà en aprendre l’art de la serigrafia, que és una tècnica d’impressió que es basa en gravar imatges a través d’una pantalla de seda o una tela metà l·lica molt fina. La tarda continuarà amb activitats infantils: a les 17 h hi haurà una sessió de contes a cà rrec dels membres de l’Associació Pont Nou de l’Armentera. La sessió de contes es farà al costat del bar del poble. I finalment, per cloure la 25a edició de la Fira de la Poma de l’Armentera hi haurà sardanes, a partir de les 19.30 h, a la plaça de Catalunya.
L’organització de la fira —l’Ajuntament de l’Armentera—, compta amb la col·laboració de diferents entitats, com ara el Club de Futbol l’Armentera, l’AFA Fluvianeta, l’Associació Cultural Pont Nou i institucions com la Diputació de Girona, el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà . Des de l’organització destaquen que totes les activitats de la fira es faran seguint les mesures covid-19.

LES POMES DE L’ARMENTERA. Com hem dit, les pomes han sigut cultius tradicionals de la nostra zona, és per això que la producció de la Indicació Geogrà fica Protegida Poma de Girona està situada en els camps de les comarques de I’Alt i el Baix Empordà i el Gironès, sobretot pels seus sòls formats per materials recents d’origen fluvial, en una topografia plana, amb una mÃnima erosió i un drenatge òptim.
És per aquesta raó que les pomes de l’Armentera porten el segell de qualitat que certifica les varietats com a òptimes. Dins de les varietats, hi ha les següents: Golden, Gala, Granny Smith i Red Delicious.
La varietat Golden es diferencia per ser un fruit de color groc verdós, de pell fina i llisa. És de calibre gran, polpa blanquinosa, consistent, sucosa, cruixent, sabor dolç i molt aromà tica. Surt d’un arbre de port semierecte, vigor mitjà i de rà pida entrada en producció. Fa una flor de color blanc rosat, gran i molt resistent a les gelades, i es cull a principi de setembre. Està recomanada per a consumir en fresc, per fer sucs, amanides i pastissos, o per cuinar-la al forn. La següent varietat, la Gala, es caracteritza pel seu bicolor, vermell i groguenc. La pell pot tenir estries marcades i és de calibre mitjà , polpa blanca, consistent, sucosa, fina i molt cruixent, amb sabor dolç. Neix d’un arbre de port alçat, vigorós i de rà pida entrada en producció. La seva flor és de color blanc rosat, gran i resistent a les gelades. Aquesta varietat es cull durant el mes d’agost i és ideal per al consum en fresc i en amanides. La tercera varietat és la Granny Smith, aquesta és coneguda per ser una poma de color verd intens amb lenticel·les blanques. És també de calibre gran, amb polpa blanquinosa, compacta, consistent i sucosa, de sabor acidulat. Prové d’un pomer de port vigorós, amb un aspecte desmaiat caracterÃstic i també de rà pida entrada en producció. La flor és de color blanc rosat, resistent a les gelades i molt productiva. Es cull durant el mes d’octubre i s’aconsella consumir-la en fresc, amanides i pastissos o al forn. I finalment, la Red Delicious: aquesta varietat destaca per la seva fruita de color vermell i de pell llisa o estirada. És de calibre gran, polpa blanquinosa, consistent, sucosa i ensucrada. I una de les caracterÃstiques més importants és que es mantenen sempre molt dolces. La varietat surt d’un arbre de vigor feble i de rà pida entrada en producció. I també fa una flor de color blanc rosat, gran i molt resistent a les gelades. La Red Delicious es cull a principi de setembre i expliquen que és indicada per a consumir en fresc, per fer sucs, amanides i pastissos, o bé per cuinar-la al forn. Per poder diferenciar bé una varietat d’altra, des de l’Indicació Geogrà fica Protegida han elaborat una taula amb les diferents caracterÃstiques i punts importants a tenir en compte a l’hora d’escollir una varietat o altra. Per a més informació sobre la Fira de la Poma es pot consultar la pà gina web de l’Ajuntament o bé l’espai web pomadegirona.cat.
Leave a Reply